Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Kortárs judaikák a bécsi designhéten

   

Megnyílt a bécsi dizájnhét, amelyen idén Magyarország a díszvendég, és kilenc programmal képviselteti magát. Bemutatkozik többek között a WAMP, a Kultúrgorilla csoport, valamint kortárs judaikák tervezésére lehet jelentkezni az EightDays Design csapata és Bircsák Eszter szervezésében. Aki viszont nem tud Bécsbe utazni, az a Budapesti Design Héten is részt vehet az EightDays workshopján október 5-6-án.

Az október 5-ig tartó, a kortárs építészetet és formatervezést bemutató rendezvénynek – Ausztria legnagyobb dizájnfesztiváljának – idén Magyarország a vendége.

Pure Hungarian, vagyis színtisztán magyar – hangzik a bécsi kortárs dizájnkiállítás mottója. A szervezők ígérete szerint ugyanis a látogatók pontos képet kaphatnak a kortárs magyar dizájnerek világáról. A kiállítás a Schwarzenberg-palotában látható, hasonlóan a MOME Soundweaving nevű kísérleti projektjéhez, amelynek lényege, hogy egy zenedoboz lyukszalagra hímzett keresztszemes minta alapján szólaltat meg dallamot.

Kortárs judaika

Az EightDays Design csapata és Bircsák Eszter előadásokat és a formatervező diákok számára meghirdetett workshopot tart Bécsben szeptember 28-29-én a Loffice-ban. A program elsődleges célja bemutatni, hogyan lehet tárgyak segítségével és a design eszköztárával régi és kortárs tradícióról, mindennapi igényekről mesélni. A workshop és a kiállítás Budapesten is megrendezésre kerül október 5-6-án az Izraeli Kulturális Intézetben, erre itt lehet jelentkezni.

Az EightDays Design csapata már első tárgyának megalkotásakor is azt a gondolatot feszegette, hogy hogyan képes a kortárs design kultúra egy tradicionális zsidó tárggyal eggyé olvadni és a kortárs igényeket, esztétikai és kulturális sokféleséget kiszolgálni.

A Budapest Design Hét keretében formatervezést tanuló diákokkal a csapat szeretne továbblépni és megismerve a jelenkori igényeket, új tárgyakat alkotni, hiszen a zsidó vallás ünnepei is változtak az évezredek alatt, attól függően, hogy a közösség hol és hogyan élt.

A budapesti program részei:

Interjúsorozat

Különböző korú és élethelyzetű zsidó emberekkel, akiket a tradícióhoz, a mindennapi zsidó élet megélésében használt tárgyaikról kérdezünk.

Workshop:

10-15 formaterveződiákkal egy kétnapos workshop keretében prototipizálunk az interjúkon alapuló tárgyakat, amik képesek a kortárs igényeket és a tradíciót is képviselni.

A workshop vezetője: Orlai Balázs

A workshopot rövid, mindenki számára nyitott bevezető előadásokkal kezdjük, tervezett előadók:

1. Iniciátor és az EightDays: Design thinking vs. tradíció

2. Tradicionális judaika: Toronyi Zsuzsi

3. Formatervezés elméleti síkon: Szentpéteri Márton

4. Tárgyak és a zsidó tradíció: Verő Tamás rabbi

A regisztrációhoz kötött workshop programja:

Október 5-én tárgytervezés

Október 6-án modellezés és bemutató délután 6 órakor.

Kiállítás:

A workshop idején elkészült modelleket, prototípusokat bemutató, történetekkel tűzdelt kiállítás, ahol a tárgyakkal elmesélt történet lenne a középpontban.

Helyszín:

Izraeli Kulturális Intézet

További információk az EightDays bécsi programjáról itt találhatók.

EightDays Design és Bircsák Eszter

Az EightDays Design csapata – Kecskés Orsolya, Hajdu Eszter, Égi Marcell és Darányi András – azzal a céllal alakult, hogy újraértelmezze a zsidó liturgikus hagyomány kegytárgyait a progresszív design szempontjából. Elsőként menórák újratervezésébe kezdtek, amelyek nagy sikert arattak a világ számos pontján.

A bécsi Collegium Hungaricum a 25 évvel ezelőtti határnyitás évfordulója alkalmából rendez kiállítást. Az október másodikától december 12-ig tartó tárlaton használati tárgyakkal, fotókkal és személyes emlékekkel idézik fel a vasfüggöny lehullásának évét. Szeptember 30-án szintén a magyar kultúrintézetben Pecha Kucha Night lesz. A fórumon a japán kezdeményezés mintájára, építészek, dizájnerek és művészek a nagyközönség előtt mutathatják be ötleteiket, mintegy hét percben.

Szeptember 27-én a WAMP, vagyis a magyar képzőművészeket, tervezőket és márkateremtőket felvonultató dizájnpiac költözik a bécsi Múzeumnegyedbe.

A dizájn héten önálló kiállítással mutatkozik be Suszter Viktor, a Prezi dizájnere, formatervező és Koralevics Rita képzőművész, a Kultúrgorilla csoport pedig az újrahasznosítás jegyében készített tárgyakat állít ki.

A bécsi eseményen bemutatkozó munkák a hagyományokból merítenek, de a modern kor nyelvén szólalnak meg. A fesztivál magyar munkái a párbeszédre való nyitottságot tükrözik – emelte ki köszöntőjében Balatoni Mónika, kulturális diplomáciáért felelős államtitkár.

Kultúrgorilla ételperformansz

Forrás: akibic.hu + mti.hu

Tovább az esemény oldalára »