Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Nigun és a Kossuth díjas Borbély Mihály koncertje

  Rumbach Zsinagóga Rumbach Sebestyén utca 11-13., Budapest, Hungary, 1075
   


A Nigun és a Kossuth díjas Borbély Mihály koncertje

Borbély Mihály – szaxofon, tárogató, klarinét, basszusklarinét, furulyák
Egyik legsokoldalúbb multi-instrumentalistánk, aki ugyanúgy felbukkanhat autentikus népzenei, jazz vagy kortárs zenei produkciók szólistájaként, kompozícióit pedig jeles kamaraegyüttesek és szimfonikus zenekarok szólaltatják meg. A Vujicsics együttes alapító tagja, aki emellett a nép- és világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt tevékenykedik. Koncertezik és felvételeket készít az általa vezetett Balkán Jazz Project, Borbély Műhely, Borbély-Dresch Quartet, Quartet B zenekarokkal, valamint a zongorista Binder Károllyal duóban is. Az amerikai-magyar Eastern Boudary Quartettel három nagysikerű lemezük jelent meg.

Számtalan lemez felvételén közreműködött, idehaza, Európa szerte, az USA-ban, Mexikóban és Ausztráliában koncertezett, valamint nagy fesztiválokon szerepelt a legkülönbözőbb műfajok jeles hazai és külföldi képviselőivel, többek között pl.: Paul Bley, Steve Coleman, Trilok Gurtu, Charles Lloyd, Herbie Mann, ROVA Saxophone Quartet, Saxophone Summit (M. Brecker-D. Liebman-J. Lovano), Jiri Stivin, Zbignew Namislovsky.

A Nigun európai jazz zenekarként egyedülállóan a közép-kelet európai zsidó zenét tartja eredőjének, amelyben a spirituális erőt hordozó hagyomány és a modern jazz egységgé olvad. A Nigun mindig is átlépte a műfaji határokat, leginkább talán a Klez-jazz fejezi ki, milyen irányba is haladnak, ám zenéjüket legalább ennyire jellemzi a kreativitás és a színpadi spontaneitás megvalósulása. Mindezt jól tükrözi Lebedik at the Budapest Jazz Club című, 2013-ban napvilágot látott koncert albumuk. A zenekar számos országban vendégszerepelt már Európában (Anglia, Ausztria, Belgium, Bulgária, Csehország, Franciaország, Görögország, Macedónia, Németország, Olaszország, Románia, Szerbia) valamint felléptek a tengerentúlon New Yorkban és Washingtonban.

Rendszeresen alkotnak közösen vendégszólistákkal, ennek tanúsága a 2006-ban megjelent harmadik lemezük, Daniel Zamir izraeli szaxofonos közreműködésével (Bale Kulturnik, Etnofon Kiadó). 2007 júliusában a fúvós hangszereken játszó Matt Darriau (Klezmatics) vendégszereplésével léptek fel a Művészetek Palotájában, majd ugyanott a zenekar tagjai részt vettek John Zorn Cobra című darabjának első és azóta is egyetlen magyarországi előadásában a szerző irányításával. Darriau azóta számos alkalommal lépett színpadra a Nigunnal, ahogy Lukács Miklós cimbalmos is, aki a zenekar gyakori vendége. Rajtuk kívül felléptek még Don Byron, Frank London, Steven Bernstein, Bacsó Kristóf, Barcza Horváth József, Benkő Róbert és Szabó Dániel társaságában is.

A tagok:

Párniczky András – gitár
Bede Péter – szaxofon, tárogató
Ajtai Péter – bőgő
Baló István – dob
Tovább az esemény oldalára »

JEvents Android JEvents IOS