Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Szefárd DÍVÁK Éjszakája

  Hegedűs-Csáky Zsinagóga Hegedűs Gyula utca 3
Budapest, 1136 Magyarország
   


SZEFÁRD DÍVÁK ÉJSZAKÁJA – Falusi Mariann, Bíró Eszter, Pandzarisz Dina , Klein Judit közreműködésével

A szefárd zene a spanyolországi zsidók zenéje. Erre a hívó szóra érkezik négy csodálatos hangú énekesnő erre az estére, hogy nemcsak a szefárd, hanem a zsidó zenei kultúra rendkívül színes árnyalatait bemutassa.

Falusi Mariann 1983 óta van jelen a magyar könnyűzenei élet palettáján, akkor nyerte meg a Ki Mit Tud-ot a jazz-ének kategóriában.1985-ben Fesztivált nyert Kubában, Mongóliában 1986-ban. Lang Györgyivel 1988-ban megalapítják a Pa dö dö együttest, mellyel óriási népszerűségre tesznek szert. Mariann szólópályája is töretlen, tv show-kban, zenekarával több igényes jazz műsorban is fellép. A Zsidó Kulturális Fesztiválon színes zenei múltjából fog előadni.

Bíró Eszter sokoldalú előadóművész: színész és énekes, aki több zenei stílusban és különböző színpadokon is otthonosan mozog. Pályafutása 16 évesen a Miss Saigon főszerepével kezdődött, majd a Mozart és Az Operaház Fantomja című musicalek, és a Csoda Krakkóban című film női főszereplője, illetve a Budapest Klezmer Band énekese. Nemzetközi karrierjében fontos állomások voltak az Al Di Meolával, a világhírű barcelonai La Fura Dels Baus társulatával, a new yorki Off-Off Broadway-n való fellépései, illetve elnyerte a Rovinjban számos európai ország közreműködésével megrendezésre került Blue Pearl Youth Pop Festival első helyezését. Számos lemeze jelent meg ,az Állati Zenés ABC című 2014-ben elnyerte a Fonogram díjat,melyet számtalan koncert követett itthon és külföldön egyaránt.

Pandzarisz Dina, a macedón-görög gyökerekkel is rendelkező zsidó énekesnő, a maga autentikusságában mutatja meg a szefárd muzsika lényegét. Negyedhangos hajlításai, illetve a páratlan ritmusokkal való együtt lélegzése, sajátos improvizációi teszik előadásmódját különlegessé, egyedivé. Eddig két szefárd zenei nagylemeze jelent meg a Rózsavölgyi kiadó gondozásában, a kritikusok “a szefárd zene nagyköveteként” tartják számon.

Klein Judit a zsidó zenei világ Európa-szerte koncertező autentikus művésze egyedien szuggesztív előadásmódjával vált ismertté. A világhírű Stern-Kelen-Klein kántor- és operaénekes famíliából származik.
Az ősi keleti világ atmoszférája érezhető a hangjában, sajátos motívumokkal megidézve a bibliai idők Izraelének légkörét, egyszersmind a jelenkor zsidó zenei kultúrájának, a történelmet, a napi életet elbeszélő jiddis daloknak neves előadója.

A négy különböző zsidó zenei irányzatot képviselő Dívák a világon egyedülálló módon közös produkcióval is megörvendezteti közönségét ezen a rendkívüli estén.
Tovább az esemény oldalára »

JEvents Android JEvents IOS