Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Dragomán György és Szabó T. Anna irodalmi estje

  Goldmark Terem Wesselényi utca 7
Budapest, Hungary
   


NYELV ZENÉJE – Dragomán György és Szabó T. Anna irodalmi estje

Egy pár, huszonhat év. Együtt két tucatnyi könyv, na és persze színdarabok meg sok-sok műfordítás. Utazások ketten és külön, fejben és a nagyvilágban. Két dudás, két gyerek, egy csárda. Vajon hogyan férnek meg együtt, hogyan osztják el, meg, be, ki, szét? Vannak-e trükkjeik? Tippjeik? Na és receptjeik? Szópárbaj, anekdoták, felolvasás – mindez az egyik legkitűnőbb jazzgitáros, Juhász Gábor improvizációival.

Dragomán György (Fotó: Dobó László ) családjával 1988-ban települt át Magyarországra. Apai nagyapja Dragomán Pál muzeológus, édesapja is foglalkozott írással. Szombathelyen, a Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett 1992-ben. ELTE bölcsészkarán folytatta tanulmányait angol-filozófia szakon 1992–1998 között. Az Eötvös József Collegium és a Láthatatlan Collegium diákja volt. Diplomát végül angol szakon szerzett, majd folytatta tanulmányait, ez alatt írta meg Pusztítás könyve című regényét. Ezt követte A fehér király, melyet több mint harminc nyelvre fordítottak világszerte.

Művei a Holmiban, a Mozgó Világban, a Jelenkorban, az Élet és Irodalomban, az Alföldben, a Népszabadságban és a Kritikában jelentek meg.

Szabó T. Anna nagyapja Szabó T. Attila nyelvész, édesapja Szabó T. Ádám nyelvész, nagybátyja Szabó T. E. Attila biológus. 1987-ben családjával áttelepült Magyarországra. A gimnáziumot Szombathelyen végezte. 1991-ben Budapesten az Eötvös Loránd Tudományegyetem magyar–angol szakos hallgatója lett, 1997-ben szerzett tanári és előadói diplomát, majd elvégezte az Angol Reneszánsz és Barokk PhD-programot. Tagja, majd később néhány félévig tanára az Eötvös József Collegiumnak.
Egyetemi évei alatt kezdett publikálni, több napi és havilapban rendszeresen közöl verseket, esszéket, rövidprózát. Író, műfordító (többek között James Joyce, Sylvia Plath, W. B. Yeats, John Updike, Stuart Parker írásait fordította), tanári és szerkesztői munkát végzett a British Council-nak és a Magyar Könyv Alapítványnak, cikkeket és kritikákat ír.

A Zsidó Kulturális Fesztiválon, nagyszerű estének ígérkezik irodalmi műsoruk, amelyet Juhász Gábor jazz gitárművész csodálatos gitárjátéka tesz még felejthetetlenebbé.
Tovább az esemény oldalára »

JEvents Android JEvents IOS