Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Halottak tetemeinek helyén nyílik kiállítás

  Klauzál tér Budapest, 1072 Magyarország
 

„A pesti gettó emlékezete 1944. november – 1945. január” címmel szabadtéri kiállítás nyílik kortárs művészek reflexióiból november 28-án, 15 órakor a Klauzál téren.

 1944. november 29-én jelent meg az a belügyminiszteri rendelet, amely a VII. kerületben kijelölt, kerítéssel körülvett gettóba kényszerítette Budapest még életben lévő zsidó lakosságának többségét. Az 1945. január 18-ig tartó, sok ezernyi halottat követelő, szenvedésekkel teli időszak terrorjának áldozataira emlékezik Erzsébetváros. Ahol 1945 elején halottak százai feküdtek, ott nyílik rájuk emlékező művészeti és történeti kiállítás – a szabad ég alatt. A kiállítás egyik feladata, hogy szembesítse a látogatókat Erzsébetváros történetének legsúlyosabb drámájával, hogy az „áldozatok” szó valóságos értelmet nyerjen. A kiállítás másik célja, hogy bemutassa kortárs fiatal művészek reflexióit a gettó és a hely történetére.

A tervek szerint 2015-ben a Csányi utcában felújított épületben megnyíló Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár első kiállítása 2014. november 28-tól a gettó felszabadulásának évfordulójáig, 2015. január 18-ig ingyenesen látogatható a VII. kerületi Klauzál téren.

A pesti gettó területe