Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

NÉMETH VIRÁG – BORGULA ANDRÁS: SZAKÁCSKÖNYV A TÚLÉLÉSÉRT (CZINGEL SZILVIA AZONOS CÍMŰ KÖNYVE ALAPJÁN)

  Kőleves Kazinczy utca 39-41
Budapest, 1075 Magyarország
 

A Centrópa Alapítvány 2013-ban kiadott életinterjúja és receptgyűjteménye a „Szakácskönyv a túlélésért” a tavalyi könyvpiac egyik legizgalmasabb kiadványa volt. Ez a könyv adja az alapját a darabnak, amit további túlélők és rokonaik visszaemlékezéseiből az előadás rendezője és dramaturgja írtak színpadra.

HÉDI: Tegyünk bele „amennyit felvesz”? De az mennyi?

ÉVA : Hát amennyit felvesz, mondom.

HÉDI : De az mennyi fél kiló krumplinál? Tíz gramm? Egy kiló?

ÉVA : Mit tudom én, hát az látszik. Írd csak, hogy amennyit felvesz! Majd meglátod… ha egyszer még főzhetsz…

(Lichtenwörthi koncentrációs tábor, 1944 decemberében)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hogyan múlatja az ember az idejét egy fogolytáborban, miközben éhezik? Milyen étel jellemző leginkább a magyar kommunista évekre? Milyen is az igaz magyar desszert? Lehet-e a szombati kalácsot zsírral készíteni?

Előadásunkban a XX. század magyar történelmét recepteken keresztül mutatjuk be. Hédike/Hédi/Hédi néni konyhája eleinte játékokból, a táborban töltött hónapokban képzeletbeli eszközökből és alapanyagokból, az azt követő években ételjegyekből, majd a Magyar Szocialista Népköztársaság termékeiből, végül ’89 után igazi magyar hozzávalókból állt.

Hédi vacsorára látja vendégül a 35-40 fõs közönséget, akik a nagy családi asztal mellett hallgatják-nézik-eszik végig az elmúlt évszázadot.

Játsszák:

Hay Anna

Nagy Mari

Radnay Csilla

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Írók: Németh Virág, Borgula András

Dramaturg: Németh Virág

Díszlet: Borgula András

Jelmez: Gyarmati Dóra

Műszaki vezető: Fábián Gábor Zoltán

Produkciós vezető: Marcsa Barbara

Rendezőasszisztens: Kern Dóra

Rendező: Borgula András

A bemutató időpontja: 2014. november 2. további előadások: 11.27. 19h, 11.30. 15.h, 12.04. 19h, 12.08. 19h, 12.27. 17h és 20h

Az előadás alatt felszolgált ételek a Kőleves vendéglő és a Szövetség utcai cukrászda konyhájában készülnek, nem kóserek, de sertéshúst még nyomokban sem tartalmaznak.

Jegyvásárlás: www.golemszinhaz.hu, vagy a Jurányi kasszában: Jurányi utca 1. 

Jegyfoglalás: [email protected]

JEvents Android JEvents IOS