Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

David Friedman workshop

  Soproni Petőfi Színház Petőfi tér 1
Sopron, 9400 Magyarország
   

Sopron városa és a Pro Kultúra Sopron nagy szeretettel várja az érdeklődőket Magyarország egyik legkülönlegesebb fesztiváljára. Immár harmadik alkalommal, a világ legjobb ütőhangszeres művészeit bemutatva, a legjelentősebb ütőhangszeres találkozónak ad otthont a város. A korábbi évek sikeres koncepcióját folytatva, a meghívott világsztár művészek a koncertjeik mellett oktató előadásokat (mesterkurzusok/workshopok) is tartanak a fiatal generációnak, pedagógusoknak, aktív zenészeknek és természetesen az ütőhangszeres zenét kedvelő közönségnek. Ezek a koncertek és a személyes találkozások maradandó élményt nyújtanak a résztvevőknek, hiszen közvetlenül részesülnek azokból a hihetetlen zenei energiákból és tehetségből, amivel a meghívott művészek rendelkeznek.

David Friedmant a világ egyik legnagyobb hatású vibrafonosának tartják. Nemzetközileg elismert vibrafon és marimba művész, zeneszerző és jazzpedagógus. Játszott a New Yorki-i Filharmonikusok és a Metropolitan Opera Zenekarában. Sajátos stílusa izgalmasan változatos és színes zenei világában gyökeredzik.

David Friedman először 1978-ban szerepelt Magyarországon, a székesfehérvári  Interjazz Fesztiválon a Double Image nevű zenekarával. A Dave Samuels  vibrafon és  marimba művésszel  közösen létrehozott együttes, a 70-es évek végétől frenetikus sikereket ért el, s a két művész  a világ legjobb ütőhangszeres előadóművészei közé emelkedett.

Gazdag pályafutása alatt olyan személyiségekkel dolgozott együtt, mint Leonard Bernstein, Luciano Berio, Wayne Shorter. Élőben vagy felvételeken hallhatták többek között Joe Hendersonnal, Horace Silverrel, Johnny Griffinnel, Hubert Lawsel, Jane Ira Bloommal, Ron Carterrel és John Scofielddel együtt. David Friedman elkötelezett és neves oktató. Mesterkurzusokat tart Európa-szerte, Észak-Amerikában és Japánban. Könyvét, a Vibrafon technika, tompítás és pedálozás, az ütőhangszeres oktatókönyvek Bibliájának tartják. A Berlini Művészeti Egyetemen megalapította és tizenhat évig igazgatta a jazz tanszéket. Ehhez kapcsolódik, 2002-ben meghívta a vokális virtuózt, Bobby McFerrin-t, hogy segítsen méltó módon megünnepelni a tanszék 10. évfordulóját. A nagy sikerű koncert legizgalmasabb, emlékezetes pillanata egy spontán duó volt kettőjük között.

Különlegesség az életében, hogy John Lenon halála után Yoko Ononak 1981-ben készült egy fontos szólóalbuma Season of Glass címmel és az özvegy felkérésre ezen is játszott. Magyar vonatkozású fontos zenei találkozásként Snétberger Ferenccel turnézott. A gitárművész triójának Signature című 1995-ös lemezén hallható a közös játékuk. A szakemberek azt tartják, kevés jazz-zenész ölel fel olyan széles spektrumot mint ő. Jelenléte a SopronDrum egyik kiemelkedő eseménye.

A mesterkurzusokra bérletváltható, melynek ára 10.000 Ft (8 alkalom).
Pedagógusok számára – amennyiben min. 2 fős diákcsoporttal érkeznek – a mesterkurzusok díjmentesek.
Az aktív workshopokra az [email protected] címre írva, emailben regisztrálhat.

További részletek:
soprondrum.com/
www.fertorakosikofejto.hu

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk!
Tovább az esemény oldalára »