Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Trianon XXI – Trianon a populáris emlékezetpolitikában

  Szabadság tér Szabadság tér, Budapest, Hungary Magyarország
   

A Trianon XXI c. sorozatunk folytatódik.
Él-e még valóban a Trianon-trauma a mai magyar társadalomban? Ki mikor és mire használja a Nagy-Magyarország térképeket, matricákat?

A 100 éve történt eseményeknek ma már nincsenek élő tanúi és a valaha szétszakított családok tagjai azóta sok újabb viszontagságon mentek keresztül az utódországokban, amelyek rárakódtak az elcsatolás tapasztalataira.

Ha a kommunikatív emlékezetben nem is, a kulturális emlékezetben megmaradt egy fajta Trianon-kép, amely a mai közbeszédben új szerepet kapott: a régi dicsőségre alapuló nemzeti identitás konstrukcióját támogató jelképként funkcionál.

A jobboldalon, de különösen a szélsőjobboldalon a Trianonhoz kapcsolódó szimbólumok a „nemzeti ellenállás”, a nemzeti öndefiníció jelképeivé váltak, egy régi, etnikai, historizáló nemzetfogalom alkotó elemeivé.

Július 23-án, csütörtökön Feischmidt Margit szociológussal és Kisspál Szabolcs képzőművésszel beszélgetünk erről az új politikai és kulturális mítosztermelésről.

Házigazda: Heller Mária szociológus
Moderátor: Pataki Gáor

Helyszín: Szabadság tér, Eleven Emlékmű
Idő: 2020. július 23, csütörtök 18.00-20.00

Rossz idő esetén átköltözünk a Zoomra, erről legkésőbb az esemény előtt 2 órával a Facebookon küldünk értesítést.

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Az Eleven Emlékmű csoportot a Szabadság téri, német megszállási emlémű elleni tiltakozás hívta életre. A csoport első flashmobja során a Szabadság téri emlékmű kijelölt helyszínére köveket, mécseseket, emléktárgyakat, valamint két fehér széket helyezett el. A székek a társadalmi párbeszéd szükségességét szimbolizálják. Később, amikor elkezdődött az emlékmű építése, a csoport 12 fehér széket tett ki a térre és elindította azt a beszélgetésfolyamot, amely azóta is tart. Kezdetben főleg a történelmi emlékezet és a társadalmi felelősség kérdéseiről beszéltünk, később – a székek és a résztvevők számával – a témák köre is bővült.

Az elmúlt közel hat évben minden fontos társadalmi kérdés szóba került. A beszélgetésekhez szakértő vendégeket hívtunk/hívunk, akik témafelvetéssel indítják el a diszkusszív folyamatot. A Szabadság téren folyó beszélgetések nyilvánosak, azokba bárki bekapcsolódhat. Az általános hozzáférés garantálja a vita spontaneitását, elevenségét és sokoldalúságát. A nyilvános térben alkalom nyílik olyan emberek találkozására, akik egyébként egymástól társadalmilag teljesen elszigetelten élnek. Márpedig a vélemények elmozdulására – amire a társadalmi változáshoz szükség van –, csak a különböző csoportok, kapcsolathálózatok érintkezési pontjain van esély. Ezeken a metszéspontokon természetesen feszültségek is adódnak, ezért a beszélgetéseket egyszerű moderációs szabályokkal igyekszünk mederben tartani.

A beszélgetést a demokratikus közösségi elvek szerint moderátor vezeti. (Bárki, aki jelentkezik, szót kaphat és a megszólalásra a jelentkezők sorrendjében kerül sor. A résztvevők kinyilváníthatják véleményüket kézjelzésekkel is, amiket a beszélgetés előtt egyeztetünk.)

A beszélgetés helyszíne akadálymentesen megközelíthető. Mivel szabadtéren van, az időjárásnak megfelelő öltözködés javasolt. Mellékhelyiség a közelben több vendéglátóipari egységben elérhető.

Rossz idő esetén az esemény meghirdetésében jelezzük az átállást ONLINE beszélgetés formátumra. Téli időszakban az esemény az Emlékmű közvetlen közelében, a szökőkút előtti téren zajlik.

Az eseményen hang-, videó- és képfelvétel készülhet. Ha érdeklődik a hangfelvétel iránt, kérjük írjon az alábbi email címre: [email protected]

A beszélgetéseink végén adománygyűjtés folyik a technikai eszközök pótlása és az Eleven Emlékmű fenntartása érdekében.

Tovább az esemény oldalára »