Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Trianon XXI – Felvidéki családtörténet

  Szabadság tér Szabadság tér, Budapest, Hungary Magyarország
   

ONLINE ESEMÉNY

Fábry József 1909-ben Krasznahorkaváralján született. Kamaszkora, ifjúkora nagy része Szlovákiában telt. Részese volt a Szlovák Nemzeti Felkelésnek 1944-ben. A háború utáni lakosságcsere keretében akarata ellenére áttelepítették Magyarországra, itt illeszkedett az új rendbe, itt gyarapodott a családja. Gyermekei, Zoltán, Ilona és Béla beszélnek a család történetéről, a Szlovákiában maradt rokoni kapcsolatokról.

Beszélgetőpartnereik: Trencsényi László és minden résztvevő

Host: Pataki Gábor

A CSATLAKOZÁS, RÉSZVÉTEL MÓDJA:
Mindenkit várunk, regisztrálni nem kell, de az online beszélgetés létszáma korlátozott, max. 100 fő, és. a tárgynapon, június 17-én érkezési sorrendben 17:30-tól fogadjuk a résztvevőket.

A Zoom-linket 06.15-én, hétfőn tesszük közzé az eseményben.

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Az Eleven Emlékmű közössége – egyelőre öt témát felölelő – beszélgetésfolyamot kezdeményez Trianonn XXI címmel, a trianoni békediktátum századik évfordulóján. Célunk, hogy egészséges társadalmi vita induljon arról: miként viszonyuljunk mi, huszonegyedik századi magyarok a 100 évvel ezelőtti eseményhez: a “történelmi” Magyarország – vagy ahogy Trianon után nevezték: “Nagy–Magyarország” – szétesésének súlyos cezúrájához?

Szükségszerű volt-e a modern Európa közepén az Osztrák-Magyar Monarchia régimódi birodalmi alakzatának kisebb nemzetállamokra való szétesése az elvesztett első világháború után? Vajon a soknemzetiségű egykori királyi Magyarország kimúlása csakugyan a magyarság történetének legnagyobb nemzeti traumája volt-e? Nem kellene-e az 1919/20-ban elszenvedett igazságtalanságok, a szétszakított családok szenvedése és a megnyomorított emberi sorsok miatti fájdalom kötelező emlékezetét száz év hiábavaló sebnyalogatása után radikálisan ÁTKERETEZNI?

Tizenöt évvel az Európai Unióhoz való csatlakozás után nem inkább azon kellene törni a fejünket, hogy miképp használjuk ki az országhatárok virtuálissá válását, az emberek és a tőke szabad áramlásának lehetőségét az egykori sebek végleges begyógyításában?

Közírókat, történészeket és irodalmárokat hívunk beszélgetőtársnak a fenti kérdések egy-egy aspektusáról.

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Az Eleven Emlékmű csoportot a Szabadság téri, német megszállási emlémű elleni tiltakozás hívta életre. A csoport első flashmobja során a Szabadság téri emlékmű kijelölt helyszínére köveket, mécseseket, emléktárgyakat, valamint két fehér széket helyezett el. A székek a társadalmi párbeszéd szükségességét szimbolizálják. Később, amikor elkezdődött az emlékmű építése, a csoport 12 fehér széket tett ki a térre és elindította azt a beszélgetésfolyamot, amely azóta is tart. Kezdetben főleg a történelmi emlékezet és a társadalmi felelősség kérdéseiről beszéltünk, később – a székek és a résztvevők számával – a témák köre is bővült.

Az elmúlt közel hat évben minden fontos társadalmi kérdés szóba került. A beszélgetésekhez szakértő vendégeket hívtunk/hívunk, akik témafelvetéssel indítják el a diszkusszív folyamatot. A beszélgetések nyilvánosak, azokba bárki bekapcsolódhat. Az általános hozzáférés garantálja a vita spontaneitását, elevenségét és sokoldalúságát. A nyilvános térben alkalom nyílik olyan emberek találkozására, akik egyébként egymástól társadalmilag teljesen elszigetelten élnek. Márpedig a vélemények elmozdulására – amire a társadalmi változáshoz szükség van –, csak a különböző csoportok, kapcsolathálózatok érintkezési pontjain van esély. Ezeken a metszéspontokon természetesen feszültségek is adódnak, ezért a beszélgetéseket egyszerű moderációs szabályokkal igyekszünk mederben tartani.

A beszélgetést a demokratikus közösségi elvek szerint moderátor vezeti. (Bárki, aki jelentkezik, szót kaphat és a megszólalásra a jelentkezők sorrendjében kerül sor. A résztvevők ebben az online formátumban is kinyilváníthatják véleményüket kézjelzésekkel is, amiket a beszélgetés előtt egyeztetnek.)

Az eseményen hang-, videó- és képfelvétel készül. A felvétel eléréséhez kérjük írjon az alábbi email címre: [email protected]

Tovább az esemény oldalára »

JEvents Android JEvents IOS