Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

TOTÁL filmklub – nem csak film

  Bálint Ház Révay utca 16
Budapest, 1065 Magyarország
 

Filmklub az Egyetemes Emberi Jogokról és a politikai, etnikai, vallási és biológiai toleranciáról. Téma: Homofóbia – zsenikutatás: A zseni nemi identitása. Vendégek: Nádasdy Ádám és Pléh Csaba.

Kódjátszma (The Imitation Game)

színes, magyarul beszélő, angol-amerikai életrajzi dráma, 114 perc, 2014

A film megtekintése után beszélgetés:

Moderátor, házigazda:

Bárdos Csaba filmtörténész, filmesztéta

Beszélgetőtárs:

Nádasdy Ádám nyelvész, műfordító, esszéista, egyetemi tanár és

Pléh Csaba pszichológus, a MTA tagja, agykutató nyelvész

Mottó

Alapvető értéknek tekintjük a szabadságjogokat, a hátrányos helyzetben lévők és a jövő nemzedékek védelmét, a szolidaritást, valamint a nyitottságot a különböző világnézetű emberek és csoportok között. A különböző nemzetiségű, vallású, kultúrájú és identitású emberek, közösségek együttélése világunk realitása. Csakhogy a szokások, a gondolkodásmód különbségei mindig magukban hordozzák a feszültségek, a konfliktusok lehetőségeit. Az elzárkózás, a megfélemlítés, az erőszak spontán vagy tudatos formái mindezekre látszólag egyszerű megoldást kínálnak. Valójában azonban egyikük sem “kifizetődő”. Hiszen olykor még az megalázottakból, megalázó, elnyomottból is elnyomó lehet, ha csupán a különbözőséggel – mássággal élők, vagy a leigázottak gyűlölete hajtja. Persze, hol vannak a tolerancia határai? Ki és hogyan, s minek alapján dönti el, hogy mi a határsértés? Rajtunk múlik, milyen választ adunk ezekre a kihívásokra. De egy biztos. A jó megoldások lehetőségéhez a másik megismerésén keresztül vezet az út.

A tanév filmjei és előadásai erre szolgálnak. Kevéssé- vagy félreismert közösségeket, hagyományokat, politikai helyzeteket, együttélési konfliktusokat mutatnak be, s a művészet eszközeivel önmagunkkal szembesítenek. Alkalmat adnak rá, hogy mindenki feltehesse a kérdést: vajon én hogyan döntenék, miként viselkednék ebben vagy abban a helyzetben? A filmek, a problémák értelmezésében meghívott előadóink segítenek, az adott tárgykör hazai szakértői. A vetítések után módunk lesz véleményünket, érzéseinket, tapasztalatainkat megosztani, azokkal a meghívott vendégekkel, akikkel a közös filmnézés élményében is osztoztunk.
 

Jegy


Belépő: 900 Ft
Kedvezmények: Bálint Ház tagságival: 700 Ft; Nyugdijas és felsőokatatási diákigazolvánnyal: 700 Ft
Bálint Ház Hűség Kártyával ingyenes.

Középiskolás diákigazolvánnyal ingyenes.
Sajtójegyért kérjük, hogy regisztráljanak a [email protected] címen. 

 

JEvents Android JEvents IOS