Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Társadalmi kérdések az Izraeli Filmhéten

  Restro Puskin Semmelweis u. 2
Budapest, 1052 Magyarország
 

Közönség és szakmai sikereket aratott kilenc izraeli film kerül vetítésre a XVIII. Izraeli Filmhéten december 4-9. között a Puskin Moziban. A filmhét egyik legnagyobb sikerének ígérkezik A zöld herceg – A Hamasz fia.

A valós tényeken alapuló A zöld herceg című thriller Moszab Hasszán Juszefről, a Hamasz egyik vezetőjének fiáról szól, aki az izraeli hírszerzést különösen fontos információkkal látta el. A „Zöld Herceg” kódnevű férfit sikerült beszervezni és egy évtizeden át saját népe ellen kémkedett. Terror, árulás, pokolian nehéz döntések és egy politikai szembenálláson is átívelő barátság története ez a film.

A zöld herceg

A bemutatásra kerülő filmek közül korábban nagy közönségsikert aratott a Zéró Motiváció is, amely két barátnő történetét mutatja be. Zohár és Daffi együtt katonáskodnak egy tüzérségi támaszpont irodájában Izrael déli részén. A film a katonalányok életének bemutatásával keserédes bepillantást nyújt az izraeli hadsereg világába, realisztikus, szürreális, humoros vagy éppen komoly hangvételű jelenetekben mutatja be a katonai gépezet működését.

Zéró motiváció

„A XVIII. Izraeli Filmhét több mint egy érdekes kulturális rendezvény. Az idén vetített filmek bemutatják a jelenlegi izraeli politikai helyzetet, és közelebb hozzák a modern Izrael társadalmát a magyar nézőkhöz” – mondta Ilan Mor izraeli nagykövet.

További filmek a filmhéten:

A megfelelő ember

A dokumentumfilm (Der Anständige) Heinrich Himmler naplóin és magánlevelezésein keresztül mutatja be, hogy a tömeggyilkosok is csak átlagemberek. A dokumentumfilm azok a magánlevelezések, fotók és naplók alapján született, amelyeket az amerikai katonák lefoglaltak, amikor 1945. május 6-án bevonultak a Himmler-rezidenciába Gmundban.

A megfelelő ember

A dokumentumfilmet a Berlini Filmfesztiválon mutatták be átütő sikerrel, és a Legjobb Izraeli Dokumentumfilm díját is megkapta a Jeruzsálemi Filmfesztiválon.

Magic Men

Egy 78 éves görög származású izraeli férfi és a tőle már több éve érzelmileg eltávolodott, haszid vallási irányzathoz tartozó, egyébként rapper fia történetét meséli el a film. Az élet úgy hozza, hogy mégis közösen indulnak el Izraelből Görögországba. Az apa ugyanis köszönetet akar mondani annak a görög bűvésznek, aki a világháború idején megmentette az életét. Az út során abszurd helyzetekbe keverednek, és a látogatás végül visszavonhatatlanul megváltoztatja kettőjük kapcsolatát.

2 Night (Kettőnké ez az éjszaka)

Abban a városban, ahol bármi lehetséges, egy férfi és egy nő megkísérlik a lehetetlent: parkolni próbálnak.

A film bemutatja, milyenek is a mai nagyvárosi harmincasok – örökké elégedetlenek, mindig az újat hajtják, és abban reménykednek, hogy megtalálják azt, ami mellett „leparkolhatnának”, de nem sikerül megtalálniuk azt.

A 2 Night helyzetek, érzések, félelmek és a szerelem varázslatos füzére…

Válólevél

Viviane megpróbáltatásai egy férfiak uralta világban, ahol a társadalmi konvenciók és a vallási szabályok még a válóperben sem biztosítanak azonos jogot a nők részére. A vezető izraeli színészeket felvonultató Válólevél szerepelt a 2014-es Cannes-i Filmfesztiválon, a jeruzsálemi filmfesztiválon júliusban pedig elnyerte a legjobb filmnek járó elismerést és a közönségdíjat.

Válólevél

Sokoldalú, mint a Rubik-kocka – Andre Hajdu színes élete

Az Izrael-díjjal kitüntetett Andre Hajdu sokoldalú ember: életrajza változatos és színes. A Rubik-kocka jut róla az eszünkbe, mert ha azt megtekerjük, mindig új és új színek tűnnek elő.

Fordulatos élete során sosem kötelezte el magát a szemben álló felek mellett, és az élet forgatagát szellemi fejlődése és zeneszerzői ihlete forrásaként szemlélte.

Egy befejezetlen film

A 2010-ben készült dokumentumfilm az igazságot keresi egy rejtélyes, 1942-ben készült náci propagandafilmmel kapcsolatban, amelyet a varsói gettóban forgattak. Egy félkész, narrációt nem tartalmazó német propagandafilmről van szó, amely gondosan beállított, fiktív jelenetekben hasonlította össze a gettóban állítólagosan luxusban élő zsidók körülményeit, a gettón kívül nyomorban és rettegésben élő zsidókéval. Az utóbbi jelenetek a valóságot mutatták.

Az Egy befejezetlen film szembeállítja a propagandafilm megtévesztő képsorait a gettó valós életéről készült felvételekkel. A néző tehát kénytelen újragondolni, hogy vajon helyes-e automatikusan igazságként elfogadni bármit, amiről fénykép vagy film készül. Arra is rákényszerít, hogy átgondoljuk: pontosak-e ismereteink a történelmi múltról.

Kumasi Haifa

2011-ben ghánai óvónők egy kis csoportja érkezett a Karmel Központba. Azért mentek oda, mert odahaza, a ghánai Kumasi városában meg akarják reformálni az óvodai rendszert. Álmuk az, hogy az Izraelben elsajátított, fejlett óvodai módszertan fokozatosan elterjed majd Ghánában, sőt az egész afrikai földrész oktatási rendszerére is jó hatással lesz.

Tovább információk itt találhatók.