Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Személyes történetek

  Bánki-tó Bánk, Magyarország
   

A 𝐌𝐀𝐑𝐎𝐌 Zsidó Kultúra 2028 programja és az Izraeli Kulturális Intézet együttműködésében a Bánkitó Fesztivál keretében megrendezésre kerül egy 3 napos kortárs zsidó művészeti műhelysorozat a Dutch Jewish Humanitarian Fund támogatásával.

A Bánkitó résztvevői számára is nyitott a program:

​​≡ 2022.07.14. CSÜTÖRTÖK ≡

⇨ 13.00-14.30
Ledniczky Lívia – történész
A zsidó irodalom kezdetei, a versek, történetek, mesék, esszék a tórát magyarázó irodalomban, másnéven a rabbinikus irodalomban gyökereznek, de mit jelent ez? Hogyan kell elképzelni ezeket a szövegeket.

⇨ 15:00-16:30
Göndör László és Katona Éva: Nagymamával álmodtam darabja
[Színházi sátor]

⇨ 18.00-19.30
Göndör László színész, rendező workshopja (limitált, csak regisztációval a [email protected] emailcímen)
Nagymamával álmodtam – a titkok kamrája
A New Yorkot is megjárt és a Bánkitó Fesztiválon is bemutatásra kerülő Nagymamával álmodtam c. produkció azt a bensőséges 32 napot mutatja be, amelyben a túlélő Nagymama és identitáskereső unokája, Göndör László 32 napon keresztül próbálták megérteni egymás fájdalmait, traumáit és az egymás iránt érzett mély szeretetet. Az előadáson keresztül Nagymama lakása ugyan feltárul a nézők előtt, de a párnába varrt titkok nagy része rejtve marad. A limitalt férőhelyes workshopon Göndör Laci vezetésével ezekre a titkos helyekre nézünk be közösen, amelyeket az alkotókon kívül eddig senki más nem láthatott.

​​≡ ​​2022.07.15. PÉNTEK ​​≡

⇨ 13.00-14.30
Zene, a szív dallamai – Móser Ádám, Bob Cohen, Sue Floyd
Bob Cohen és Sue Floyd évtizedek óta gyűjtik a kelet európai zsidó népzenei hagyatékot, bejárva szinte egész Kelet -Európát. Nekik köszönhetően, a zenén keresztül tárul fel annak a sokszínű zsidó kultúrának az emléke, amely a 18. századtól a második világháborúig jellemezte a régiót. A zenei és néptánc gyűjtéseket idős muzsikusoktól; zsidóktól, magyaroktól, cigányoktól, ruszinoktól, románoktól gyűjtötték. Az előadás során betekintést nyerhetünk a gyűjtéssel kapcsolatos történetekbe.

⇨ 14.30-15.30
Zsidó folk – Bob Cohen, Móser Ádám, Sue Foy
Kárpát -medencei zsidó Népzenei Táncház.

⇨ 16.30-18.00
Performansz
Kozma Zsófia Rebeka és Béres Bíborka Janka – előadóművészek, színházi alkotók
Mezőgazdasági eszközökből kiinduló mozgás és hang improvizációs kreatív műhely, ahol az emberek és a talaj közti lehetséges viszonyokat és a különböző eszközökhöz való kapcsolódást vizsgáljuk. A workshop első fele egy vezetett gyakorlat színházi és mozgásos improvizációval, ami a második felére egy szabad, egymásból és a tárgyakból inspirálódó közös jam-be vezet.

⇨ 18.30-20.00
Schönberger Ádám
A költészet és a zsidó ima, mint a traumafeldolgozás módjai.

​​​​≡ 2022.07.16. SZOMBAT ​​≡

⇨ 13.00-15.00
Meredith Marks – tánc-mozgásterapeutával / gyógyítással foglalkozó művészeti szakember
A feldolgozatlan traumákat egyrészt genetikai úton fizikailag örököljük, valamint a családunktól és közösségeinktől tanult viselkedéseinken keresztül áthagyományozódnak ránk. Ezen a workshopon azt fogjuk felfedezni, hogyan élnek testünkben a múlt zsidó sebei. Felfedezzük, hogyan lehet párbeszédet folytatni őseink traumájával, és kifejező mozgással és tánccal tompítjuk a ránk gyakorolt hatását.

⇨ 15.30-17.00
Farkas Zsófia – kurátor, művészettörténész
Képpel írt történelem – a művész mint szemtanú
A holokauszt ábrázolhatósága mindig érzékeny és sokat vitatott kérdés volt. A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár gyűjteményében található, a koncentrációs táborok, a gettó vagy a munkaszolgálat mindennapjait megörökítő képzőművészeti alkotásokon keresztül azt a kérdést járjuk körül, hogy vajon a dokumentumfotók és a túlélők írásos visszaemlékezései mellett milyen szerepet kaphat a trauma ábrázolásában és feldolgozásában a képzőművészet.

⇨ 18.00-19.30
Záróprogram
Népi hagyományok a modern elektronikus zenében – Chen Moskovici (Isr)
Jelenleg Londonban élő izraeli DJ és producer, a Disco Halal alapítója.

Zsidó Kultúra 2028 ≡ zsidokultura.hu
Marom ≡ www.marom.hu
Izraeli Kulturális Intézet ≡ www.izraelikultura.hu
Dutch Jewish Humanitarian Fund ≡ www.jhf.nl
Bánkitó Fesztivál ≡ bankitofesztival.hu

Tovább az esemény oldalára »