Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Sirály Hanuka: IRÁN és ZSIDÓK

  Sirály Király u. 50
Budapest, Magyarország
 

December 5. szerda – második nap: IRÁN és ZSIDÓK

18.00 A nézőtérrel szemben: Parti Nagy Lajos

Merre van Ibusár, kicsoda Sárbogárdi Jolán, milyen egy fagyott kutya lába és hogyan kell rutinosan sártekézni a földgolyóbissal? Parti Nagy Lajost Györe Gabriella kérdezi darabjairól.

19.00 gyertyagyújtás, majd…

20.00 Egy nappal a Persepolis magyarországi filmbemutatója előtt:

Marjane Satrapi: Persepolis – képregény Az utóbbi évtizedek legnagyobb hatású és legsikeresebb felnőtt képregénye egyszerű, mégis szívhez szóló képi és nyelvi világgal mutatja be az iszlám forradalom sújtotta Iránt egy kislány szemszögéből. Azt a kort, amikor a fejkendőt kötelezővé tették az országban, és a diktatúra átvette a hatalmat. Satrapi a legtermészetesebb módon ábrázolja az iráni mindennapokat, saját családját és gyermekkori önmagát. A kislány, aki prófétának képzeli magát saját országában, miközben fejkendőjében heavy metalt hallgat, és lázongásból mindenféle csínytevésre kész, történetével váratlanul meghódította a világot. Satrapi rendezésében a Persepolisból animációs film is készült, amely a képregény sikerét folytatva a 60. Cannes-i Filmfesztiválon elnyerte a zsűri nagydíját.

A kötetet bemutatatja Halmos Ádám, a Nyitott Könyvműhely Kiadó vezetője. A Persepolis című képregény politikai, kulturális hátteréről pedig Ablaka Gergely politológus kérdezhető. (A Nyitott Könyműhely Kiadó és a Pilpul.net közös programja) (Galéria)

21.00 Molnár Péter: Keresők

A TÁP Színháznak annyira bejött Molnár Péter Keresők című kisregénye, hogy a rádiójáték és a színdarab után pólót is készítettek a darabhoz, majd Peer Kriszián szövegével és László Zsuzsi rajzaival képregény formájában is begyűjthették a fanok. Az adaptációk után így év végére a feldogozott kisregény is olvasható. Könyvbemutató este 9-kor Molnár Péter szerzővel. Kísérőnek a TÁP Színház is beszáll néhány jelenettel.A képregényről

Részletek a Pilpulon