Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Radnóti-hét az Országos Idegennyelvű Könyvtárban

  Országos Idegennyelvű Könyvtár Molnár utca 11
Budapest, 1056 Magyarország
 

November 3. és 7. között az Országos Idegennyelvű Könyvtár rendezvénysorozattal emlékezik meg a Magyar Holokauszt Emlékévről és Radnóti Miklósról. Az öt napon át tartó programsorozaton a látogatók minden nap más oldaláról ismerhetik meg a költőt.

Az 1956-ban megalakult Országos Idegennyelvű Könyvtár, mint az egyik legfiatalabb nyilvános szakkönyvtár, gyűjteményének leghangsúlyosabb része az eredeti nyelvű kortárs és klasszikus szépirodalom; irodalomtudományi, irodalomtörténeti, irodalomelméleti, kisebbségtudományi és nyelvészeti szakirodalom. A tudományos kutatóhellyé minősített intézmény gyűjteményében Radnóti Miklóstól közel száz dokumentum található 13 nyelven; a versek és műfordítások mellett a költőről írt monográfiák, tanulmánykötetek is gazdagítják a Radnóti-irodalmat.

Radnóti Miklós

A Radnóti-emlékhét ötnapos eseménysora öt témakör, illetve program köré csoportosul. Alább a november 4 és 7 közötti programokról tájékozódhat.

2014. november 4., kedd 17:30

„… nekem szülőhazám”
Radnóti versei egy fotóművész szemével – Kiállításmegnyitó
Radnóti Miklós – Tóth József: 100 vers – 100 kép című verseskötet válogatott képei

November 4-én  Tóth József (Füles) Balázs Béla-díjas fotóművész 100 vers – 100 kép című kötetéből válogatott fotókból rendeznek kiállítást. A fényképalbum a Radnóti-centenárium évében jelent meg, amelyben a költő száz versének ihletésére készített száz fotóját tette közzé az alkotó.

A tárlatot Szakolczay Lajos irodalomtörténész mutatja be. A fotóművészt ihlette költemények meg is elevenednek: zenében Faragó Laura énekművész előadásában. A kiállítás 2014. november 28-ig tekinthető meg.

2014. november 5., szerda, 15 órától 18 óráig

„… s te messze vagy”
Radnóti Miklós műfordításai – műhelybeszélgetés

Az est első részében az ez év februárjában, életének 102. évében elhunyt özvegyre, Radnóti Miklósné Gyarmati Fannira emlékeznek. Egy kortárs költő, Hétvári Andrea idézi fel a legendás hitvesnél tett látogatásának személyes emlékeit. Az est második részében, Radnóti Miklós műfordításai kapcsán műhelybeszélgetésre kerül sor a műfordítás nehézségeiről, Gergely Ágnes, Kossuth-díjas költő, Hétvári Andrea és Szondi György részvételével. Az est moderátora Vilcsek Béla.

Síelés Gyarmati Fannival

2014. november 6., csütörtök 18:30

A megszólaló Radnóti
Két karod csöndje – verszenei előadás Radnóti Miklós szerelmi költészetéről

A Radnóti-hét programsorozatban ezen a napon megzenésített verseket és szavalatokat hallgathatnak meg az érdeklődők. Radnóti Miklós versei több zenészt is megihlettek – a meghívott vendég a Kosbor együttes lesz. A Kosbor világzenét játszik (world music), de saját műfaját szózenének becézi (word music), hiszen versekből indul s a vershez tér vissza dalaik minden egyes hangja. A Kosbor együttes mellé társul Turek Miklós, aki valódi hivatásának a kivételes világirodalmi értékeket képviselő magyar költészet tolmácsolását érzi. Csaknem egy évtizede indított versszínházi vállalkozásának fő célkitűzése, hogy a magyar közönség újra fölfedezze páratlan nyelvi értékeit.

2014. november 7., péntek 17 óra

Radnóti alakja a színpadon

Radnóti Miklós dobol

Közreműködik: Sirató Ildikó színháztörténész, az OSZK munkatársa és Ungvári Tamás, az MTA doktora, író, műfordító, kritikus, irodalomtörténész.

Téma: Az első magyar musical, a Radnóti Miklós alakját megidéző Egy szerelem három éjszakája című színjáték és film.

Kevesen tudják, hogy Radnóti Miklós és ifjú felesége, Gyarmati Fanni tragédiába forduló szép kapcsolatát megidéző Egy szerelem három éjszakája című színpadi mű a magyar színháztörténet első musicalje. A darabot Szinetár Miklós rendezésében és elsősorban az ő harcos kiállásának köszönhetően, Hubay Miklós szövegével, Ránki György zenéjével és Vas István verseivel a Petőfi Színház 1961. január 8-án mutatta be.
A frissen elkészült Hubay-bibliográfia tanúsága szerint a műnek az elmúlt fél évszázad során közel félszáz színházi, filmes, zenés tévészínházi bemutatása valósult meg. Nem véletlenül. A darab önértékén és személyes vonatkozásán túl, ez esetben is elsősorban a XX. századi magyar társadalomtörténet központi kérdését veti fel: személyes sors és holokauszt, művészet és történelem, élet és irodalom ellentmondásokkal terhelt viszonyát.
A Radnóti-emlékhét szervezői megnyerték a darab színháztörténetének legjobb ismerőjét, Sirató Ildikó színháztörténészt, az OSZK munkatársát egy vetítőképes előadásra. Az est másik vendége Ungvári Tamás, az MTA doktora, Széchenyi díjas. Az est házigazdája Vilcsek Béla, irodalomtörténész.

Forrás: litera.hu