Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Pelenka és irodalom – Anyák napja a Bálint Házban

  Bálint Ház Révay utca 16
Budapest, 1065 Magyarország
 

Anyák napja alkalmából alkotó-irodalmár anyukákkal lesz beszélgetés az anyaságról.  Hidas Juditot, Turi Tímeát és Szabó Imola Juliannát Hercsel Adél a HVG.hu újságírója kérdezi a vers-és a prózaírás, továbbá az anyaság örömeiről és kihívásairól. A felolvasás és a beszélgetés után a Tempered Spirits trió zenél, a látogatókat pedig vendégül látjuk egy kis házi süteményre. A program ideje alatt a szomszéd teremben játszóház üzemel!

A vendégekről:

Hidas Judit író, szerkesztő két kisgyerek anyukája. Nemrég jelent meg Hotel Havanna címmel első novelláskötete, amellyel idén ő képviseli Magyarországot az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján. A Hotel Havannában elsősorban a mai magyar középosztály problémáiról, az identitását kereső modern nőről, anyákról és lányaikról, és az emancipáció árnyoldalairól szól. Főszereplői hétköznapi életünk szereplői, szomszédaink, ismerőseink, esetleg mi magunk, olyan emberek, akik illúzióik és irreális félelmeik miatt képtelenek olyan döntéseket hozni, amelyek hozzásegítik őket a boldoguláshoz.

Turi Tímea költő, a Magvető Kiadó – jelenleg gyesen lévő – szerkesztője. Jönnek az összes férfiak című verseskötete 2012 októberében jelent meg a Kalligram Kiadó gondozásában – ugyanekkor született kisfia is. „Feltűnően sok az emlékezetes sor, mondat, amelyeket fejben tartani, cipelni és leginkább megvitatni kell” – írta a könyvéről a Magyar Narancs kritikusa. „Ez a költészet hitelesen képes beszélni olyan érzelmi szituációkról, amikről már kamaszkorunkban is gondoltunk valamit, csak nem volt kellő tapasztalatunk rákérdezni.”

Szabó Imola Julianna író, táncelméleti szakíró és intermediális alkotó. Az írás mellett képszöveget és versvideókat is készít. Varratok című verspróza kötete áprilisban jelent meg a L’Harmattan Kiadónál. 2014-ben megkapta a Móricz Zsigmond-ösztöndíjat. Várhatóan ősszel jelenik meg Diós-tekerék című mesekönyve.  Lilus (5 éves) és Ambrus (10 hónapos) lelkes hintapartnereként tölti a délutánokat.

Az egy énekhangból és két gitárból álló Tempered Spirits története 2011-ben, az Abaligeti Akusztikus Fesztiválon, egy közös örömzenéléssel kezdődött. Az összehangolt lelkek triójának tagjai a blues-ból és a népzenéből, önmagukból és egymásból merítkeznek. Zenéjükkel mintha a saját nappalijukba hívnának meg bennünket. Egyaránt játszanak saját dalokat és feldolgozásokat, többek között Norah Jones, Derek Trucks Band, Tracy Chapman, József Attila munkásságából.

A zenekar tagjai:

Jászai Andrea – ének

Horváth Ádám – gitár

Tarnai Balázs – rezonátoros gitár