Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Cate Shortland: Lore – film & beszélgetés

  Bálint Ház Révay utca 16
Budapest, 1065 Magyarország
   

A Titanic Nemzetközi Filmfesztivál ‘2013 díjnyertes filmje, a Lore lírai portré egy tinédzser lány és egy nemzet eszméléséről.

A Lore (Rendező: Cate Shortland, magyar feliratos, német-ausztrál-angol háborús, 109 perc, 2012) c. filmdráma vetítése után Bárdos Csaba filmesztétával beszélgetünk a látottakról.

//// A filmről ////

Németország, 1945. Öt gyerek magára marad, miután a meggyőződéses náci szüleiket a szövetségesek letartóztatták. A legidősebb, a tizennégy éves Lore vezetésével elhatározzák, hogy a romokban heverő országon keresztül megpróbálnak eljutni az északon élő nagymamájukhoz. Útjuk során találkoznak Thomasszal, a fiatal zsidó menekülttel. Miközben szembesülnek szüleik tetteinek következményeivel, a túlélés érdekében meg kell tanulniuk bízni az egyetlen emberben, akiről azt tanították nekik, hogy gyűlölniük kell.

A kritikákból:
„Cate Shortland ausztrál rendezőnő német koprodukcióban, német nyelven forgatta le legújabb filmjét, amely így Ausztrália Oscar nevezettje lehetett tavaly a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában, emellett többek között a Titanic Filmfesztiválon is győzedelmeskedett. Nem lehetett egyszerű dolga, hiszen nem elég, hogy kényes, és számtalanszor feldolgozott témához nyúlt, egy olyan nyelven játszottak a kamerája előtt a színészek, amelyet ő maga nem beszél. Mégis sikerült egy teljesen új, érdekes szemszögből megközelítenie a német nép felelősség vállalását, a holokauszttal való szembenézést.”

„A film tele van megdöbbentő jelenetekkel, ahogy a német polgárok szembenéznek a náci vezetők tetteivel, attól sokszor mi szégyelljük magunkat el.”

//// A Filmklubról ////

A 2015-ban a Bálint Házban indult TOTÁL filmklub – nem csak film jellemzően olyan filmeket tűz műsorára, amely az egyetemes emberi jogokról toleranciáról szól. Rajtunk múlik, milyen választ adunk ezekre a kihívásokra. De egy biztos. A jó megoldások lehetőségéhez a másik megismerésén keresztül vezet az út.

//// Mottó ////

A jó megoldások lehetőségéhez a másik megismerésén keresztül vezet az út.
Alapvető értéknek tekintjük a szabadságjogokat, a hátrányos helyzetben lévők és a jövő nemzedékek védelmét, a szolidaritást, valamint a nyitottságot a különböző világnézetű emberek és csoportok között.
A sorozat célja az, hogy néhány filmen bemutassuk, hogy hogyan dokumentálja a film a történelmi, társadalmi, politikai, művészeti és közösségi eseményeket és történéseket.
Mire is szolgál a dokumentumfilm?
Van-e funkciója a tájékoztatásban, az eligazításban és az információk átadásában?
Tud-e manipulálni, véleményt torzítani vagy a társadalmi hangulatot, véleményt befolyásolni a dokumentumfilm?
A valótlan állításoknak van-e következménye?
Mik a dokumentumfilm elkészítésének etikai elvárásai? Vannak-e ilyen elvárások?

A tanév filmjei és előadásai erre szolgálnak. Kevéssé- vagy félreismert közösségeket, hagyományokat, politikai helyzeteket, együttélési konfliktusokat mutatnak be, s a művészet eszközeivel önmagunkkal szembesítenek. Alkalmat adnak rá, hogy mindenki feltehesse a kérdést: vajon én hogyan döntenék, miként viselkednék ebben vagy abban a helyzetben? A filmek, a problémák értelmezésében meghívott előadóink segítenek, az adott tárgykör hazai szakértői. A vetítések után módunk lesz véleményünket, érzéseinket, tapasztalatainkat megosztani, azokkal a meghívott vendégekkel, akikkel a közös filmnézés élményében is osztoztunk.

//// Jegy ////

Belépő: 1000 Ft
Bálint Ház Hűség Kártyával vagy érvényes diákigazolvánnyal ingyenes.
Sajtójegyért kérjük, hogy regisztráljanak a [email protected] címen.
Kérjük regisztráljon előre ezzel gyorsítva a terembe engedést: web.balinthaz.hu/

Tovább az esemény oldalára »