Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Neolog zsidóság, ortodox zsidóság – tegnap és ma

  Goldmark Terem Wesselényi utca 7
Budapest, Magyarország
   

Az 1868–69-es Izraelita Egyetemes Gyűlést követő intézményes „szakadás”, vagyis a hazai zsidók különálló szervezetekre tagolódása a magyarországi zsidóság történetének legszembeszökőbb sajátossága. A többes kötődések dilemmájával szembesülő emancipált európai zsidó közösségek történetében unikális neológ, ortodox, illetve status quo (ante) irányzatokra tagolódás nem csak felekezettörténeti kuriózum, hanem a hazai zsidók (ön)képét és történetét a reformkor óta döntően befolyásoló fordulópont.

Mivel a neológ–ortodox szakadás mélyén húzódó alapvető kérdés, vagyis a zsidó közösségi identitás fenntartásának mikéntje ma is ugyanolyan aktuális, a neológia és ortodoxia óhatatlanul egymás viszonylatában alakuló mibenlétéről folytatott eszmecsere sem vesztett semmit időszerűségéből.

2023.03.20. hétfő, 17:00
Goldmark terem

Résztvevők:
Bányai Viktória (TK Kisebbségkutató Intézet)
Cseh Viktor (kultúrtörténész)
Schweitzer Gábor (TK Jogtudományi Intézet)

A beszélgetést vezeti:
Konrád Miklós (Goldziher Intézet, BTK Történettudományi Intézet)

A Goldziher Ignác Zsidó Történeti és Kulturális Kutatóintézet hatodik nyilvános eseménye során a magyar zsidóság neológ és ortodox ágainak kialakulását, egymásnak feszülését, majd egymás melletti fejlődését szeretnénk körbejárni. A kerekasztal-beszélgetés egy, a magyar zsidóságról szóló történetírás eredményeit, mulasztásait és feladatait körbejáró sorozat része.

Mindenkit szeretettel várunk!

/// Az Intézetről ///

A Goldziher Ignác Zsidó Történeti és Kulturális Kutatóintézetet a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), a Rabbiképző – Zsidó Egyetem és a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár közösen hozta létre 2021-ben. Kutatóintézetünk a zsidósággal kapcsolatos kutatásokat végez különböző diszciplínák keretein belül, leginkább a történelem, politológia, szociológia, pszichológia, filozófia és a művészettörténet területén, valamint interdiszciplináris formában. Célja a közösséget leginkább érintő és foglalkoztató kérdésekkel kapcsolatos elméleti és empirikus kutatások végzése, az eredmények közzététele és azok megvitatása a nemzetközi és a hazai tudományos közösséggel, az érdeklődő nagyközönséggel, valamint az eredmények eljuttatása a döntéshozókhoz.

www.goldziherintezet.hu

Az eseményben együttműködő partnerünk a JCC Budapest – Bálint Ház.

🇪🇺 🇬🇧 This event is organized by the Goldziher Ignac Institute for Jewish History and Culture.

Tovább az esemény oldalára »