Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Nagy gettó a „Zsidónegyedben”

  Goldmark Terem Wesselényi utca 7
Budapest, Magyarország
   

Nagy gettó a „Zsidónegyedben”: a budapesti zsidóüldözések története és kulturális emlékezete
Tudományos konferencia a pesti gettók felszabadításának 75. évfordulója alkalmából

Magyarország a zsidóság asszimilációja mintaországának számított a 19. században, Budapest pedig ennek zászlóshajója volt. Pest sz. kir. Város Tanácsa sohasem jelölt ki városrészt a zsidóság lakhelyéül, ezért a Teréz- és Erzsébetváros belső része, amit ma „Zsidónegyednek” is szoktunk nevezni a Budapestre bevándorló zsidóság nem kényszerektől mentes, de mégis csak saját maguk által választott első lakóhelye volt, és innen kiindulva áramlott szét a főváros többi kerületébe. A már egy évszázada zajló térbeli asszimilációt 1944 novemberében próbálta radikálisan megszakítani, sőt, egyszer s mindenkorra felszámolni a nyilasok döntése, amely Újlipótvárosban létrehozta az ún. nemzetközi gettót a csillagos házak rendszeréhez hasonló szórt gettóként, és a Király utca – Károly körút – Dohány utca – Nagyatádi Szabó István (ma: Kertész) utca által határolt területen pedig a zsidók pesti, ún. nagy gettóját, amelynek határvonalát az említett utcák vonalától hol csak egy-két, hol számos háztömbbel beljebb tolta.
A gettók felszabadulásának 75. évfordulója alkalmából szervezett tudományos konferenciánknak hármas célja van: egyrészt bemutatjuk a pesti gettók létrehozásához vezető útnak a főbb állomásait az emancipáció korától a zsidóüldözések korai időszakán át a német megszállás 1944 novemberéig tartó szakaszáig, valamint a két pesti gettó fennállásának és felszabadulásának történetét. Másrészt a szimpozion előadásainak perspektívája az emlékezés kötelességén túl kiterjed a gettók irodalmi művek és interjúk formájában felhalmozódott textuális reprezentációira, felvillantva a gettók kulturális emlékezetének legfontosabb szilánkjait. Ugyanakkor a budapesti holokauszt utolsó korszakának a nagy gettón kívüli eseményeire is kitérünk, ha nem is a teljesség igényével, és a gettók utótörténetéről sem feledkezünk meg. Harmadrészt az előadások mindegyike középpontba helyezi a magyar felelősség problémáját is.
Végül szeretnénk megjegyezni azt is, hogy törekedtünk a holokauszt történetírás különböző irányzatait egyaránt megjeleníteni. Így előadóink között megtalálható politikatörténész, judaista, város- és társadalomtörténész, irodalomtörténész és szociológus is. Mégis azt lehet mondani, hogy a holokauszt kutatásnak a mikrotörténetírás hagyományaihoz és az ún. térbeli fordulathoz köthető újabb megközelítései lesznek a leghangsúlyosabbak. Egyszerre kívánjuk nyomon követni azokat a térbeli folyamatokat, amelyek a fővárosi zsidóságot egyre szűkülő nagyvárosi terekbe kényszerítette, ugyanakkor az eseményeket az áldozatok mikroperspektívájából is meg kívánjuk mutatni, hogy láthatóvá váljon az arcuk, amitől gyilkosaik leginkább meg akarták őket fosztani.

Tovább az esemény oldalára »

JEvents Android JEvents IOS