Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Lumiére Filmklub – A létezés eufóriája

   

Fahidi Éva 20 évesen egyedül jött haza Auschwitz-Birkenauból, ahol 49 családtagját ölték meg, köztük anyját, apját és kishúgát. 90 évesen felkérést kapott, hogy életében először lépjen színpadra, és szerepeljen egy róla szóló táncszínházi előadásban. Szabó Réka, a rendező egy duettet képzelt el egy fiatal, nemzetközileg elismert táncosnővel, Emesével. A darabban Éva és Emese életét, kettejük testét akarta párbeszédbe hozni. Éva gondolkodás nélkül igent mondott. Három nő, három hónap – határátlépések sorozata. Éva életének kulcspillanatai színházi jelenetekké sűrűsödtek, miközben a három nő között váratlan erejű kapcsolat szövődött.

„Bár ellentmondott a józan észnek, felkértem a 90 éves holokauszt túlélő Fahidi Évát, hogy szeretnék vele egy tánc-színházi előadást csinálni. Azt akartam, hogy mindenki lássa őt. Egy duettet képzeltem Emesével, a nála közel 60 évvel fiatalabb táncosnővel. Párbeszédbe akartam hozni Éva traumáit egy mai fiatallal. Hol vannak a megértés, a kapcsolódás határai? Bele lehet-e bújni egymás bőrébe? Lehet-e tanulni a múltból? Életem legmeghatározóbb próbafolyamata volt – ezen keresztül szól ez a film a XX. századi történelemről, veszteségekről, a tánc erejéről, az öregedő testről, a szerelemről, egy 60 éven átívelő különleges kapcsolatról, és az élet elfelejtett értékéről.”

Az online esemény moderátora Gyárfás Dorka, újságíró, aki a vetítést követően Szabó Rékával, a film rendezőjével és a főszereplővel, Fahidi Évával beszélget majd.

Az online filmvetítés ingyenes, de limitált és regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a letezeseuforiaja.eventbrite.com linken lehet. A film linkjét a regisztrációt követően, a vetítés napján küldjük majd el e-mailben.

A filmet angol felirattal, eredeti (magyar) nyelven vetítjük.

FONTOS! Csak az első 100 regisztrálót tudjuk befogadni, így érdemes időben jelentkezni. A filmet csak magyarországi IP címmel lehet megnézni.

További információ a filmről: tunetegyuttes.hu/film/a-letezes-euforiaja

Tovább az esemény oldalára »