Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Ludassy Mária és Pikó András ■ Társadalmi szolidaritás és liberalizmus

  Bálint Ház Révay utca 16
Budapest, 1065 Magyarország
   


Ludassy Mária filozófus beszélget Pikó András újságíróval a Bálint Házban.

Locke a Polgári kormányzatról (1688) című művében fogalmazta meg először a ‘szabadnak és egyenlőnek született’ ember tézisét. Nála e két velünk született természeti attribútum még teljes harmóniában leledzett, ahogy a liberalizmus és a demokrácia (elidegeníthetetlen szabadságjogok és többségi döntés) elve is.
A XVIII. században azonban megmutatkozott, hogy ez távolról sem eleve elrendezett összhang: Rousseau Társadalmi szerződésében a közvetlen demokrácia eszménye már összeegyeztethetetlen a képviseleti rendszerrel, Robespierre és Saint Just a ‘szabadság zsarnoksága’ nevében elutasítja a ‘bourgeois’ szabadságjogok többségét, liberális kritikusaik pedig az egalitárius eszmék túlzásait vetik el a személyes szabadság szentsége és sérthetetlensége nevében. Tocqueville számára már az ‘EGYENLŐSÉG A SZOLGASÁGBAN’ jelenti a legveszedelmesebb szabadsággyilkos elvet, melyhez a ‘többség zsarnoksága’ adhatja a demokratikus keretet.

■■ Közéleti Kávéház Pikó Andrással ■■
Az előadássorozat elsődleges célja aktivizálni a civileket a közvéleményt foglalkoztató fontosabb témákat illetően. Ennek legfontosabb eszköze a szakszerű szempontok alapján történő tájékozódás és beszélgetés a politikai kultúra, a gazdasági és jogi környezet, illetve a társadalmi problémák kérdéseiben/ről. Az előadássorozat egyes alkalmain országosan ismert kutatók, egyetemi oktatók, politikusok és a témával foglalkozó és azt jól ismerő közéleti személyek beszélgetnek.

■■ Jegy ■■
Belépő: 900 Ft
Bálint Ház tagságival: 700 Ft;
Nyugdíjas és felsőoktatási diákigazolvánnyal: 700 Ft
Bálint Ház Hűség Kártyával vagy középiskolás diákigazolvánnyal ingyenes.
Sajtójegyért kérjük, hogy regisztráljanak a [email protected] címen.

■■ Közéleti Kávéház időpontok ■■

Kende Péter: Európa és az iszlám
2016. június 9. 18:00
Tovább az esemény oldalára »

JEvents Android JEvents IOS