Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Lánykérés és esküvő a Tórában (két részben) – 1. rész • Dr. Balázs Gábor előadása

  Bálint Ház Révay utca 16
Budapest, 1065 Magyarország
   

Dr. Balázs Gábor népszerű vallástörténeti előadásai.

Lánykérés és esküvő a Tórában (két részben) – 1. rész

Olyanok leszünk most, mint egy jó sorozat: ha egy történet izgalmas, akkor készül hozzá spinoff is. A korábbi előadáson úgy tűnhetett, hogy a Tórában folyton csak konfliktusok vannak a családon belül, úgyhogy most megvizsgálunk egy olyan házasságot is, ami látszólag a legközelebb áll ahhoz, amit mi szerelem-házasságnak nevezünk. Legalábbis látszólag… Igazából persze megint egy családi drámába csöppenünk bele Izsák és Rebeka házasságán keresztül.

A sorozatról:

Az utolsó magyar nyelvű, teljes zsidó Tórafordítás és kommentár még a soá előtt jelent meg. A Bálint Ház és a Mozaik Zsidó Közösségi HUB együttműködésével megvalósuló előadássorozat bemutatja a készülő új Tórafordítást és annak kommentárját. (A fordítási projekt a Mazsihisz és az OR-ZSE együttműködésének gyümölcse.) Szövegolvasáson és a szövegek megvitatásán keresztül próbáljuk mélyebben megérteni és a szokásostól eltérően értelmezni a Tóra történeteit.

Berésit, a Tóra (és persze a Héber Biblia) első könyve számos szövetségkötésről szóló történetet tartalmaz, de az egyik leginkább rejtélyes, mitikus vagy egyenesen misztikus szöveget a 15. fejezetben találjuk. Ábrahám az isteni utasítást követve oltárt épít, állatokat darabol fel, majd úgy tűnik maga Isten is megjelenik a színen. Megvizsgáljuk, így volt-e…

Az előadások hibrid módon, élőben a Bálint Ház Maceszgombóc termében, online pedig Zoomon keresztül lesznek megtartva.

Info és jegyvásárlás: balinthaz.hu/shop/events/a-torarol-kommentarral-es-mashogy-209

Tovább az esemény oldalára »