Események betöltése

« Összes Események

Hogy kerül egy zsidó a Ku Klux Klánba? • Takáts Márk Dávid előadása

  Bálint Ház Révay utca 16
Budapest, 1065 Magyarország
   

Takáts Márk Dávid előadássorozata

Hogy kerül egy zsidó a Ku Klux Klánba?

A zsidó öngyűlöletnek számtalan megjelenését ismerhetjük. A témáról 1930-ban fontos, a mai napig is releváns szöveget ad ki Theodor Lessing filozófus. Mindenképpen fontos a témában az öngyilkosságot elkövető Otto Weininger is, aki nagy hatású nő és zsidógyűlölő filozófiai főművét zsidó származásúként írja meg. A huszadik század Amerikájában pedig megjelenik a zsidó humorista alakja, aki folytonosan a saját maga esetlenségéből, sokszor sztereotíp zsidó viselkedéséből csinál viccet.

Valamint nem végeznénk teljes munkát, ha kihagynánk Daniel Burrost, a Ku Klux Klán, és az amerikai náci párt egyik vezető tagját, aki zsidó származásának nyilvánosságra kerülése után nem sokkal öngyilkosságot követett el. Mi vezetne rá egy zsidót arra, hogy egy antiszemita csoporthoz csatlakozzon?

A zsidó öngyűlölet internalizált antiszemitizmus? Kikeresztelkedni zsidó öngyűlölet? Előadásunkon mindenre fény derül.

A sorozatról:

Mi a baj a zsidókkal? – Bevezetés az antiszemitizmusba

Az antiszemitizmus a zsidóságot több ezer éve kíséri. Idősebb, mint az időszámításunk. Az emberiség legsötétebb, legvéresebb atrocitásaiért felelős. Az antiszemitizmus adaptál, történelmi helyzetéhez, kulturális kontextusához folyton igazodik – éppen ezért tudott ilyen hosszú ideig, ennyire sikeresen fent maradni. A zsidók puszta vérszomjból feszítették keresztre Isten egyetlen fiát, gyerekeket rabolnak el, hogy a vérüket maceszba süssék, betegségeket terjesztenek, leuralják a kultúrát, a gazdaságot, elnyomják a kereszténységet, kiírtják a fehér fajt.

Az utóbbi években Európában és Amerikában megdöbbentő mértékben nőtt az antiszemita közbeszéd, és ezzel együtt az antiszemita támadások száma is. De mik a zsidógyűlölet alapvető motívumami? Hogyan tudjuk detektálni, felismerni és védekezni ellene? És miért lett megint ennyire népszerű?

Előadásaink során végigvesszük a legfontosabb mítoszokat, a Jézus-gyilkosságtól egészen a nemzeti-szocialista black metálig.

Az előadásokat Takáts Márk Dávid, az ELTE Esztétika tanszékének mesterszakos hallgatója, Magyarország vezető gólemkutatója, Nick Land magyar hangja, harmadik éve a Bálint Ház állandó előadója tartja. Publikációi elérhetőek a Literán, a Tiszatájban és a Laokóonon.

A kurzus hibrid módon lesz tartva: a Bálint Ház Maceszgombóc termében és Zoomon keresztül is részt lehet venni.

Helyszíni bérletvásárlásra nincs lehetőség, de jegyeket vásárolhatsz az infó pultnál!

Tovább az esemény oldalára »