Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Hazatérés és befogadás, avagy kit, miért és hogyan fogad be Izrael?

  Szabadság tér Szabadság tér, Budapest, Hungary Magyarország
   

Izrael több millió bevándorlót fogadott be az elmúlt években, és most sokan azt kérdezik, miért nem vállal nagyobb szerepet, felelősséget a Szír menekültkérdésben. Eleven Beszélgetés Borgula Andrással a Gólem Színház alapítójával.

Borgula András főhadnagyként szolgált a szír-izraeli határon, és maga is bevándorlóként érkezett Izraelbe. 1975-ben Budapesten született. A középiskolai után 1995-ben kivándorolt Izraelbe, ahol nyolc évet élt. 1997–2000 között az izraeli védelmi erőkben, a nehéztüzérségnél szolgált. Második szolgálati évében tisztté avatták. Főhadnagyként szerelt le, és azóta is a tartalékos kötelékbe tartozik. A Tel Aviv-i Egyetemen színházrendezés szakon végzett. Hazatérését követően 2005-ben Magyarországon elsőként hozott létre zsidó színházat Gólem Színház néven. A Gólem Színház nyitott, alkotó és folyamatos párbeszédre törekvő színházi műhely, az izraeli és a magyar, illetve az európai zsidó kultúra közvetítője és terjesztője.

„És amíg fényes nappal a Parlamentben, iskolákban, gyárakban és hivatalokban hatalmas elánnal gyártják a felkiáltójeleket, addig este, amikor már csak halovány fények pislákolnak az utcán, barátainkkal – a Gólem nézőivel megpróbálunk a felkiáltójelekből kérdőjeleket hajlítani. A siker nem garantált.”– Borgula András, a Gólem Színház alapítója.

Házigazda: Édler Eszter

Tovább az esemény oldalára »

JEvents Android JEvents IOS