Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Hanukai Csodanap az egész családnak

  Angyalföldi Gyermek- És Ifjúsági Ház Dagály utca 15.
Angyalföld, 1138 Magyarország
   

Várunk „Csodás” hanukai bulinkra, ahol a zenét és a hangulatot az Eszter-lánc mesezenekar biztosítja.

Idén minden család különleges, meglepő tárgyakból is elkészítheti egyedi design Hanukiáját. Lehet majd fánkot díszíteni, barangolni Juda Makabi óriás társasjáték-tábláján, hanukai twisterezni és sok minden más. Vár rátok megannyi érdekes feladat és játék, persze nem maradhat ki az arcfestés sem.
Addig is Chag Sameach.

Részletes program:
15:00 és 17:00 között folyamatosan interaktív játék az egész épületben a hős Makabesokkal, kézműves foglalkozás, játszóház, barkochba és trendelli pörgetés.

17:15 Eszter-lánc mesezenekar
18:00 Hanukai gyertyagyújtás VERŐ TAMÁS rabbival
18:15 Hanukatalizátor díj átadás
18:30 Családi Hóra Táncház a Machol Hungaria csapatával

Eközben a felnőtteknek: Bevezetünk a családfakutatás alapjaiba és elméleti hátterébe játékos feladatokkal és pár adatbázis bemutatásával a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár szervezésében.

Belépő: 900 Ft, családi jegy: 2000 Ft
Bálint Ház Hűség Kártyával ingyenes.

Szervezők:
Bálint Ház ✡ Jdc-Mazs Alapítvány

Támogató: MAZSIHISZ-Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége

Partnerek:
Jaffe Családsegítő Szolgálat ✡ Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár – Hungarian Jewish Museum and Archives ✡ Hasomer Hacair Magyarország ✡ Hanoar Hatzioni Hungary

✡✡ Egész évben családi programok a Bálint Házzal ✡✡

Kedves Szülők és Gyerekek! A Bálint Ház szeretettel vár Benneteket az egész évet átívelő programsorozatán, a KocKalandon. Együtt ünneplünk, játékosan tanulunk a zsidó hagyományokról. Célunk, hogy rendszeres közösségi élményt nyújtsunk Nektek az egész év során.

Töltsd le a KocKaland ingyenes kifestő albumát:
www.balinthaz.hu/kockaland/kockaland-kifesto.pdf

További KocKaland időpontok:
Január 28. vasárnap – Tu BiSváti facsemete bonsai buli

✡✡ Mi az a Hanuka? ✡✡

Az idén december 13-én szerda este köszönt be az egyik legkedveltebb történelmi emléknapunk, a Hanuka ünnepe. Ettől kezdve nyolc napon át, esténként meggyújtjuk a 8 + 1 ágú gyertyatartón, a hanukai menórán a színes gyertyákat, minden este eggyel többet, mert „szent dolgokban mindig csak növekedni szabad”. Megajándékozzuk egymást, különösen a gyermekeket, s a család együtt tölti az estéket, vacsorával, játékkal, kedves beszélgetéssel.

Ritka esemény a világtörténelemben a győztes szabadságharc, különösen ritka a zsidó világtörténelemben. Nem véletlen, hogy a makkabeus hősök emlékünnepe, a hanuka mindmáig az egyik legkedveltebb, legmeghittebb zsidó ünnep világszerte. A tél derekán, amikor az éjszakák a leghosszabbra nyúlnak, apró lángokat gyújtunk, amelyek beragyogják otthonainkat és szíveinket.

Ünnepeink szinte ősi, bibliai korból erednek, messze idők üzenetét hordozzák. Az eltelt évszázadok, évezredek során persze folyamatosan változtak a szokások, a megőrzött lényeg külső megjelenései. Így a hanukát is a különböző korokban más-más módon ünnepelték meg, és ezek a szokások jól kifejezték a történelmi kényszer és a túlélés, a fennmaradás fantasztikus erejét.

Már i.e. 163 decemberében, egy évvel Jeruzsálem felszabadítása, a Szentély megtisztítása és újjá avatása után törvénybe hozták az örömünnep megülését. (A megtisztított Jeruzsálemi Templom és oltár másodszori avatásának emlékét őrzi az ünnep neve: hanuka.) A Makkabeusok könyvében olvassuk, hogy Kiszlév hónap 25-én kivilágították Jeruzsálem városát, vidám öröm és fény hirdette a szabadságharc győzelmét.

Tovább az esemény oldalára »