Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Hanukai Csodanap az egész családnak

  Angyalföldi Gyermek- És Ifjúsági Ház Dagály utca 15.
Angyalföld, 1138 Magyarország
 

Várunk „Csodás” hanukai bulinkra, ahol a zenét és a hangulatot az Eszter-lánc mesezenekar biztosítja. Lesz még kézműves foglalkozás, amelyen minden család elkészítheti egyedi design hanukiáját, gyertyagyújtás Verő Tamás rabbival, családi hóra, és az idei Hanukatalizátor díj átadására is az este folyamán kerül majd sor.

Idén minden család különleges, meglepő tárgyakból is elkészítheti egyedi design hanukiáját. Lehet majd fánkot díszíteni, barangolni Juda Makabi óriás társasjáték-tábláján, hanukai twisterezni és sok minden más. Vár rátok megannyi érdekes feladat és játék, persze nem maradhat ki az arcfestés sem.

Részletes program:

15:00 és 17:00 között folyamatosan interaktív játék az egész épületben a hős Makabesokkal, kézműves foglalkozás, játszóház, barkochba és trendelli pörgetés.

17:15 Eszter-lánc mesezenekar

18:00 Hanukai gyertyagyújtás VERŐ TAMÁS rabbival

18:15 Hanukatalizátor díj átadás

18:30 Családi Hóra Táncház a Machol Hungaria csapatával

Eközben a felnőtteknek: Bevezetünk a családfakutatás alapjaiba és elméleti hátterébe játékos feladatokkal és pár adatbázis bemutatásával a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár szervezésében.

Belépő: 900 Ft, családi jegy: 2000 Ft Bálint Ház Hűség Kártyával ingyenes.

Szervezők:

Bálint Ház ✡ Jdc-Mazs Alapítvány

Támogató: MAZSIHISZ-Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége

Partnerek:

Jaffe Családsegítő Szolgálat ✡ Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár – Hungarian Jewish Museum and Archives ✡ Hasomer Hacair Magyarország ✡ Hanoar Hatzioni Hungary

✡✡ Egész évben családi programok a Bálint Házzal ✡✡

Kedves Szülők és Gyerekek! A Bálint Ház szeretettel vár Benneteket az egész évet átívelő programsorozatán, a KocKalandon. Együtt ünneplünk, játékosan tanulunk a zsidó hagyományokról. Célunk, hogy rendszeres közösségi élményt nyújtsunk Nektek az egész év során.

✡✡ Mi az a Hanuka? ✡✡

Az idén december 13-én szerda este köszönt be az egyik legkedveltebb történelmi emléknapunk, a Hanuka ünnepe. Ettől kezdve nyolc napon át, esténként meggyújtjuk a 8 + 1 ágú gyertyatartón, a hanukai menórán a színes gyertyákat, minden este eggyel többet, mert „szent dolgokban mindig csak növekedni szabad”. Megajándékozzuk egymást, különösen a gyermekeket, s a család együtt tölti az estéket, vacsorával, játékkal, kedves beszélgetéssel.

Ritka esemény a világtörténelemben a győztes szabadságharc, különösen ritka a zsidó világtörténelemben. Nem véletlen, hogy a makkabeus hősök emlékünnepe, a hanuka mindmáig az egyik legkedveltebb, legmeghittebb zsidó ünnep világszerte. A tél derekán, amikor az éjszakák a leghosszabbra nyúlnak, apró lángokat gyújtunk, amelyek beragyogják otthonainkat és szíveinket.

Ünnepeink szinte ősi, bibliai korból erednek, messze idők üzenetét hordozzák. Az eltelt évszázadok, évezredek során persze folyamatosan változtak a szokások, a megőrzött lényeg külső megjelenései. Így a hanukát is a különböző korokban más-más módon ünnepelték meg, és ezek a szokások jól kifejezték a történelmi kényszer és a túlélés, a fennmaradás fantasztikus erejét.

Már i.e. 163 decemberében, egy évvel Jeruzsálem felszabadítása, a Szentély megtisztítása és újjá avatása után törvénybe hozták az örömünnep megülését. (A megtisztított Jeruzsálemi Templom és oltár másodszori avatásának emlékét őrzi az ünnep neve: hanuka.) A Makkabeusok könyvében olvassuk, hogy Kiszlév hónap 25-én kivilágították Jeruzsálem városát, vidám öröm és fény hirdette a szabadságharc győzelmét.