Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Győri Tavaszi Fesztivál

  Győr Győr, Magyarország
   


Nálunk már márciusban megkezdődik a fesztiválszezon. Március 15. és április 1. között színes kulturális programokkal, köztük színházi előadásokkal, koncertekkel, kiállításokkal, tematikus városnéző sétákkal és könyvbemutatóval várja közönségét a Győri Tavaszi Fesztivál.

Március 15.

A SZABADSÁG apróbetűs HŐSEI

A kiállítás tudósaink sorsát követi végig, akik hősiesen harcoltak az 1848-49-es szabadságharcban. De mi történt velük azután? Hogy alakult életük? Találmányaik sora, életművük felbecsülhetetlen érték számunkra, nevüket beírták a történelemkönyvekbe, ha sokszor az apró betűs részbe is. Hősök voltak így is, úgy is…

Március 18. 19.00

Áriák és nyitányok

Válogatás G. F. Händel, W. A. Mozart, G. Bizet, J. Strauss műveiből

KETTŐ – Vámos Miklós estje

Két könyv, egy novelláskötet (Töredelmes vallomás) és egy regény (Legközelebb majd sikerül)
fémjelzi Vámos Miklós legutóbbi két évét. Ezekről mesél, továbbá munkáról, halálról, egészségről,
szerelemről, szenvedélyekről, azaz mindközönségesen az ÉLET-ről.

Március 21. 17.00

Műhely-estek a Zichy-palotában

Első könyvem – Szarvas Melinda, Loschitz Ferenc és Baróthy Zoltán első kötetének bemutatója

Valami csaj(ok)

A Rózsavölgyi Szalon előadása

Neil Labute 2005-ben írt Valami csajok című komédiáját még abban az évben bemutatták Londonban, 2013-ban pedig film készült belőle. Magyar nyelven játszották Marosvásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön és Temesváron. Magyarországon a Rózsavölgyi Szalonban látható először. Az előadás különlegessége lesz, hogy a komédia négy különböző női karakterét ugyanaz a színésznő, Pokorny Lia játssza.

Március 24. 17.00

Felhőcirkusz

TÁNC és CIRKUSZ élőzenével

A Juhász Kata Társulat bemutatja
az Aulea Alapítvány produkciója (3 éves kortól)

A nyári égbolt felhőit bámuló Katókához képzeletbeli barátok érkeznek. A felhők között vándorló cirkusz maroknyi társulatának akrobatái és zenészei Katókával kiegészülve vágnak új kalandokba.

Március 25. 19.00

Szabó Magda: Az ajtó – Monodráma

Középpontban az Írónő és Emerenc kapcsolata, titok-világuk összeomlása.

Mi az az érzelem, ami e között a két ember – Emerenc és az Írónő – között kialakul? Mi az a pogány szenvedély, amivel a klasszika-filológiában és a kereszténységben ugyanolyan mélyen hívő Szabó Magda író összeköti őket, őket, akiknek tulajdonképpen semmi közük nincs egymáshoz? Kapcsolatuk nem nevezhető hagyományos kapcsolatoknak, melyekhez az európai irodalom – és a saját kapcsolati rendszerünk – hozzá szoktatott bennünket: nem barátság, nem bajtársiasság, nem kollegialitás, nem szerelem, nem a vérrokonság megtartó ereje. Ez valami más. Valami ősibb. Valami barbárabb. Megszeretik egymást. Váratlanul, okok és előjelek nélkül.

Március 27. 19.00

Bernstein 100

Szőke Nikoletta és Gájer Bálint estje

Leonard Bernstein a XX. század egyik legjelentősebb, mai napig nagy hatású zeneszerzője. Karmester, zongoraművész, a West Side Story, Peter Pan, Candide és még számos világszerte ismert és rajongott musical szerzője, valamint a New York filharmonikusok vezetője volt. A musicalek mellett maradandót alkotott a balett, az opera, a kamarazene és a filmzene műfajaiban is. A 2018-as év születésének 100. évfordulója, melyről a világ számos pontján megemlékeztek. Ennek apropójából készül a magyar jazz- és könnyűzene két népszerű előadója, Szőke Nikoletta és Gájer Bálint egy különleges műsorral, melyben a szerző legismertebb dalai jazzes köntösben szólalnak meg élvonalbeli hazai zenészek kíséretével.

Március 28. 17.00

Kokopelli Jazz Matiné – Jazz Koncertek Gyerekeknek

interaktív gyerekkoncertek | gyerekvilág központú jazz szerzemények | közös zenélés és éneklés a gyerekekkel | hangszerbemutató | improvizáció | hangszersimogató

Interaktív, játékos előadás, elsősorban a 3-10 éves óvodás, kisiskolás gyermekeknek. A koncerten gyerekvilág központú szerzemények szerepelnek, a gyerekekkel közös éneklés, zenélés és improvizáció, mindez a jazz hangzásvilágából merítve. Igényes és tartalmas kikapcsolódás, mind mondanivalójában, pedagógiailag és zeneileg egyaránt. A gyerekek a koncert alatt folyamatos interakciókkal, mozgásos feladatokkal, ritmusjátékokkal, szerepjátékokkal és különféle kreatív feladatokkal vesznek részt az aktív folyamatban. Az előadás része néhány rövid hangszerbemutató is, a koncert után pedig „hangszersimogatóra” várjuk az érdeklődő gyerekeket.

Március 29. 19.00

Firenzei álom

A Preludio Trio Band konertje

Extravagáns olasz dallamok Nápolytól Firenzéig, koncertmozaik a belcantotól a nápolyi dalok és olasz filmzenék hangulatos világáig…

Az olasz zeneirodalom remekeiből művészi igényességgel összeállított „crossover”- mozaik népszerű belcanto áriákat, varázslatos dél-olasz hangulatot árasztó, autentikus nápolyi- és más, ikonikus olasz dalkülönlegességeket kínál közönségének…

A műfajmozaik felcsendülő darabjait egyedülálló kompozícióvá a zeneművészek sziporkázó fantáziajátéka és legendás Oscar-, Golden Globe- és Grammy díjas olasz filmzenék olykor megindító, máskor izgalmasan virtuóz előadása fűzi.

Március 29. 17.00

Körforgás – Dr. Félhelyes Erzsébet kamarakiállítás

Köszöntőt mond: Csurák Erzsébet

A mese a mindenség kulcsa. A lélek ajtaján kopogtat.” – írta Jung.

Mesére mindenkinek szüksége van. Gyermekkorban elvitathatatlan a mesék jelentősége, hisz gazdagítják a gyermekek szókincsét, fantáziáját, segítik a személyiség fejlődését.

Mesékre felnőttként is vágyunk, hisz jólesik néha egy kis varázslat, időutazás, kiszakadni a kézzel fogható, tapintható valóság keretei közül. Győrben él és alkot Félhelyes Erzsébet, aki alkotásaival egy igazi mesevilágba kalauzol el bennünket. Évek óta csodálom gyönyörű képeit, melyek szépségükkel, bájukkal jó érzéssel töltik meg, beragyogják a lelket, s fényt hoznak a mindennapokba.

Március 31. 10:00-16:00

A hímes tojás napja

Hímes tojás kiállítás és vásár

A Generációk Háza Művelődési Központ szervezésében.

A Tavaszi Fesztivál keretében újra megrendezzük a Hímestojás kiállítást és vásárt.

Az ország különböző vidékeiről érkeznek a Népművészet Ifjú Mesterei, Népi Iparművészek, és bemutatják nekünk tájegységük jellegzetes motívumaival díszített tojásait. Megcsodálhatjuk a sárközi, gyimesi és moldvai csángó motívumokkal megírt tojásokat, de lesz itt patkolt, áttört, levélrátétes és különféle növényi színezőanyaggal festett tojás is! A látogatók hasznos ötleteket kaphatnak a tojásfestéshez, a vállalkozó kedvűek ki is próbálhatják a különféle technikákat.

Április 1. 19.00

Így szerettek ők – Irodalmi koncert-színház

Nyáry Krisztián Így szerettek ők címmel megjelent irodalmi szerelmes könyvei az elmúlt évek legnagyobb könyvsikerének számítanak, amit a szakmai elismerések mellett az olvasóközönség nem szűnő érdeklődése és szeretete is bizonyít. Mindkét kötet negyven magyar író, illetve művész híres szerelmi történeteinek kevésbé ismert vagy elfeledett részleteire irányítja a figyelmet. A képes etűdök az érzelmeket és eseményeket feldolgozó művek mellett eredeti dokumentumok – levelek, naplórészletek, fényképek – segítségével hozzák közelebb a szereplőket az olvasóhoz.

részletes programfüzet

Tovább az esemény oldalára »