Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Földes Mária: A séta

  Holokauszt Emlékközpont Páva utca 39
Budapest, 1094 Magyarország
 

A Holokauszt Emlékközpont Földes Mária: A SÉTA című monodrámájával emlékezik meg a Gettó felszabadulásáról.

Előadja: Havas Judit

Színpadra alkalmazta: Wohl Katalin (Izrael)

Rendező: Radó Gyula

Havas Judit így írt Földes Mária monodrámájáról:
„Miért tartom fontosnak Földes Mária regényéből készült monodráma előadását? Mert figyelmeztet, mert tanít, mert emlékeztet. Nem ismétlődhet meg senkivel, semmilyen módon a kirekesztettség, a semmibe-vevés borzalma….
Egyszer Erdélyi Lajos fotóművész portréját láttam az írónőről…mélységeit megélő élő asszony volt…természetes számomra, hogy közvetítem őt, hogy a bőrébe bújva emlékezem, emlékeztetek. Félek, megértik-e ennek a furcsa koboldos lénynek az üzenetét:aki bevallja: „A mai napig nem mondtam le az álmokról és a
csoda várásról „Aki a legnehezebb pillanatokban is szeretett és akit viszontszerettek, aki soha nem tagadta meg az imádott apát, aki megértette az „úrinő mamát”, aki megőrizte a humorát mindig, minden körülmény között, a poklokban is,…aki katolikus zárdában nevelkedett, s zsidó létére megértette egy vezekelni akaró német lány tettét, s aki hiába „sétált”, a megélt fájdalmat nem feledhette, s kérdezte, folyton kérdezte: „Tessék mondani hova kell ezután menni? Tessék mondani mit kell ezentúl csinálni?”
Hiszek a szó erejében, s tiltakozásul ezért is teszek vallomást Földes Marica sorsáról-sorsával.”

 

A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött ([email protected]) a helyek limitált száma miatt.

 

További információ: [email protected], +3614553318