Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Födő Sándor: Kaddis – Bíró Eszter szólóénekével

  Dohány utcai Zsinagóga Dohány utca 2
Budapest, 1074 Magyarország
   


Km.: Bíró Eszter (ének), Födő Sándor (zongora, ütőhangszerek, harmonika) Lesták-Bedő Eszter, Csonka Gábor (hegedű) Rohmann Ditta (cselló), Haraszti Krisztina (brácsa), Hegyaljai-Boros Zoltán (brácsa), Kovács Zoltán (bőgő), Hámori János (trombita), Cserta; Balázs (klarinét, tárogató), Hámori Zsófia (fuvola), Szabó Dániel (cimbalom), Csókás Zsolt (gitár)

Az idei Zsidó Kulturális Fesztivál zárónapján, 2021. augusztus 30-án, hétfő este 8 órakor csendül el először Födő Sándor: Kaddis című, csodálatos kompozíciója a Dohány utcai zsinagóga falai között, Bíró Eszter szólóénekével.

A koncert a Cödoko Alapítvány szervezi, a Miniszterelnökség támogatásával. A mű főhajtás a holokauszt áldozatai előtt és emlékeztet közös gyászainkra is.

A gyászolók Kaddisa egy ősrégi zsidó ima, amelyet a gyászolók tizenegy hónapon keresztül mondanak elhunyt szeretteikért. A Kaddisa zsidó liturgia egyik alappillére.

Födő Sándor zeneszerző – a világon először, egyedülálló módon – az ima teljes, arámi nyelvű szövegét felhasználta művében és a tételekben, más tradicionális héber imaszövegek mellett, zenét írt az 1944-ben, 23 évesen hősi halált halt izraeli-magyar költőnő, Szenes Hanna, illetve a szintén zsidó származású, nagy magyar költő, Szép Ernő verseihez. A megrendítő zeneműben súlyosan és mégis vigasztalóan fonódik össze – hiszen a jelentős művészet mindig vigasz is – a hagyományos zsidó szertartásrend nemzedékeket megtartó emelkedettsége a holokauszt sok tekintetben még mindig eleven gyászemlékével.

Födő Sándor Artisjus-, többszörös Fonogram-díjas, platina– és aranylemezes zenész, számos lemez, film, színdarab zeneszerzője (Radnóti Színház: A gondnok, Szegedi Kortárs Balett: Credo, Rózsavölgyi Szalon: Az ismeretlen) Zenészként többek között Presser Gábor, Charlie és Zorán produkcióiban működik közre.

Bíró Eszter Fonogram-, eMeRTon, Gundel Művészeti-, és Érték-díjas színész és énekes, – aki zenés színházi (Az Operaház fantomja, Miss Saigon, Elfújta a szél) és filmes (Csoda Krakkóban) főszerepeivel, illetve a Budapest Klezmer Band szólistájaként vált népszerűvé – az est szólistája, egyben a mű ihletője, megálmodója.

Ingyenes regisztráció ide kattintva érhető el!

Tovább az esemény oldalára »