Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Filmvetítés: Farewell Baghdad (2014)

  Izraeli Kulturális Intézet Paulay Ede utca 1
Budapest, 1061 Magyarország
   

“Egy film, amely bátran utánajár és elmeséli a zsidóság egyik eddig felderítetlen történetét” – írja a Haaretz a Farewell Baghdad című filmről. Január 19-én pedig az Izraeli Kulturális Intézetben vetítjük 2014 egyik legizgalmasabb izraeli filmjét, amely az 1950 és 1951 között Irakot elhagyó helyi zsidóság történetét meséli el.

Farewell Baghdad (2014)

1950-et írunk. A bagdadi zsidó közösség cionista aktivistáit az iraki hatóságok letartóztatják, bebörtönzik, van, hogy fel is akasztják. A kommunisták hozzájuk hasonlóan a hatóság célkeresztjében vannak. A helyi zsidó közösség, amely társadalmilag, kulturálisan és gazdaságilag egyaránt mélyen gyökerezik az országban, folyamatos fenyegetésnek van kitéve.  Habár vannak, akik még nem akarják elismerni, egyre többen kezdenek ráébredni, hogy a világuk a végéhez közeledik.

A film rendezője, Nissm Dayan egy különösen nehéz feladatot választott: nem csak az izraeli író, Eli Amir regényét ültette át filmre, de egyben egy zsidó közösség végét is megjeleníti – méghozzá az iraki zsidóságét, akik egykor a legősibb közösségnek számítottak. A film különlegessége, hogy a hitelesség miatt a színészek szinte végig iraki akcentussal beszélnek arabul.

Tovább az esemény oldalára »