Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

A Történelem pereg tovább?

  Lengyel Intézet Nagymező utca 15
Budapest, 1066 Magyarország
 

A tavalyi nagy sikerre és érdeklődésre tekintettel folytatódik a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetsége és a Lengyel Intézet által közösen indított programsorozat, Történelemórák a szabadságról címmel.

Az idei év első találkozójának témája január 20-án, 18.00 órakor az auschwitzi náci német koncentrációs haláltábor felszabadulásának 70. évfordulójához kapcsolódik. Az est alkalmával azonban a hetven évvel ezelőtti események mellett a meghívott résztvevők azt is megvizsgálják, milyen tanulságot vont le a világ a holokauszt tragédiájából, mennyire élő kérdés ez ma, milyen tudást adnak át a családok, az iskolák, a média, mit tudnak róla ma a fiatalok. Fontos téma lesz e körben az is, mi az oka a szélsőséges nézetek legújabb reneszánszának világszerte. Arról is szó esik majd, hogy mi lehet a feladatuk a civil szférából érkező, emlékezésre, elfogadásra, és általános toleranciára ösztönző kezdeményezéseknek, hol kezdődik az egyén és hol a közösség felelőssége a holokauszt emlékének ápolásában és az idegengyűlölet megfékezésében. Az este folyamán levetítésre kerül a varsói, világszenzációként emlegetett Lengyel Zsidó Történeti Múzeum, és az est társszervezője, az Élet Menete Alapítvány tevékenységét bemutató két rövid filmet is. Ezekből egyebek mellett az is kiderül, hogyan segíthetik nemzetközi kezdeményezések, civil és állami intézmények, új múzeumi létesítmények a tragikus történelmi tapasztalatok feldolgozását.

A rendezvényen angol-magyar tolmácsolás biztosított.
Mivel a helyek száma korlátozott, részvételi szándékát kérjük 2015. január 16-ig (péntek) jelezze a budapest.rsvp kukac instytutpolski.org e-mail címen.