Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Fekete könyv (Zwartboek; 2006)

  Müpa Budapest Komor Marcell utca 1
Budapest, 1095 Magyarország
   

Paul Verhoeven holland rendezőt nem emlegetjük a művészfilmesek között. A populáris filmek világában viszont volt néhány nagy dobása (Robotzsaru, Az emlékmás, Elemi ösztön). S noha a Fekete könyv begyűjtött mindenféle elismeréseket, alapvetően ez is egy populáris mű. Két dolog azonban mindenképp különlegessé teszi. Ez minden idők legmagasabb költségvetésű holland filmje. De ez csak egy szám. Az viszont hihetetlenül fontos, hogy a hollandok lelkiismeretének máig érzékeny pontjára tapint: mit tettek a német megszállás, a holokauszt idején.

Hogy ez milyen átkozottul nehéz kérdés, mi, magyarok is tudjuk. Ha nem így lenne, nem születtek volna meg azok az irodalmi művek, filmek, amelyek újra meg újra feltették/felteszik a kérdést. A hollandok azonban más helyzetben voltak. Magyarország a tengelyhatalmak szövetségese volt, Hollandia viszont megszállt ország. A Fekete könyv egy zsidó lány történetén keresztül vizsgálja, hányféleképpen lehetett megélni, átélni, túlélni ezt a korszakot. Durva egy darab, hiszen majdnem teljes antológiája az életstratégiáknak, -taktikáknak. Beletörődsz a megváltoztathatatlanba? Elfogadod? Kibekkeled? Megpróbálsz hasznot húzni belőle? Kollaborálsz, besúgó leszel? De választhatod az ellenállást is. A holland ellenállás létezett: volt egy kis fegyveres ellenállás, szabotázs, üzeneteket juttattak el a szövetségesekhez, zsidókat bújtattak/menekítettek. A Fekete könyv a maga brutalitásában azt a kérdést is felteszi, hogy a hollandoknak a náci megszállás alatt játszott szerepe egybevág-e azzal a képpel, amelyet a hollandok a második világháború óta eltelt évtizedek során kialakítottak magukról. A morális dilemmákat nem erodálta az idő. Mi sem mutatja ezt jobban, mint az, hogy Anne Frank története nem akar elhalványulni.

Eredeti nyelveken, magyar felirattal.
A vetítést megelőző és az azt követő beszélgetés magyar nyelven zajlik.

A film megtekintése 18 éven aluliak számára nem ajánlott.

Az Európai Hidak fesztivál támogatója a Holland Nagykövetség.

//
The Dutch director Paul Verhoeven is rarely mentioned as an auteur. At the same time, he has enjoyed some notable hits in the world of popular movies (Robocop, Total Recall, Basic Instinct). And while Black Book won a wide array of awards, it is also a mainstream film at heart. There are two things that make it stand out, however. It has the highest budget of any film in the history of Dutch cinema. Though that’s just a number. What is incredibly significant is that it touched on a point of the Dutch conscience that is still sensitive today: what they did during the German occupation, at the time of the Holocaust.

We Hungarians know all too well what a terribly difficult question that is. If it weren’t so hard, there would never been so many works of literature and films that have raised the question time and again. The Dutch were in a different situation to the Hungarians, however. Whereas Hungary was an ally of the Axis powers, the Netherlands was an occupied country. Through the story of a Jewish girl, Black Book examines the myriad ways in which one can experience, live through and survive such an era. It is a harrowing piece of work, featuring almost the entire anthology of strategies and tactics of life. Do you put up with something that cannot be changed? Do you accept it? Do you wait it out? Do you try to profit from it? Do you collaborate, become an informer? Or you can also choose the resistance. There was a genuine Dutch resistance: minor armed resistance, sabotage, messages sent to the Allies, and Jews who were hidden away or helped to escape. In its own brutal way, Black Book also raises the question of whether the role played by the Dutch during the Nazi occupation is consistent with the image that the Dutch developed of themselves in the decades following World War Two. Time has failed to erode this moral dilemma. Nothing expresses this better than the fact that the story of Anne Frank is yet to fade.

In the original languages, with Hungarian subtitles.
The discussions before and after the screening will be conducted in Hungarian.

This film is not recommended for anyone under the age of 18.

The Bridging Europe Festival is sponsored by the Embassy of the Netherlands.

///
A Müpa social media házirendje:
www.mupa.hu/kozossegi-mediafeluleteinkre-vonatkozo-szabalyok
www.mupa.hu/en/social-media-policies

Tovább az esemény oldalára »