Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Eyal Shiloach izraeli hegedű király és a Klezmerész együttes koncertje

  Hegedűs-Csáky Zsinagóga Hegedűs Gyula utca 3
Budapest, 1136 Hungary
   


MAZEL TOV
Eyal Shiloach izraeli hegedű király és a Klezmerész együttes koncertje

Eyal Shiloach hegedűművész Izraelben született 1963-ban. Már 13 évesen a világhírű Isaac Stern-el állt egy színpadon a Mishkenot Sha’ananim Zenei Központ megnyitóján. Később Isaac Stern meghívására az Amerikai Egyesült Államokba utazott, hogy Michael Terry-nél (Guarneri Quartet) folytassa zenei tanulmányait. Shiloach szólistaként neves zenekarokkal állt színpadra, többek között az Izraeli Filharmonikus Zenekarral, az Izraeli Rádió Zenekarával, az Izraeli Vonós Zenekarral, a Brit Nemzeti Zenekarral és a Budapesti Opera Zenekarával.

2008 óta zenei vezetője a Zefát Zenei Akadémiának, mely a zsidó és arab zenei hagyományok ápolására jött létre. Emellett zenei vezetője a Zefát Klezmer Fesztiválnak is, ahol mesterkurzust is vezet. 2010 óta tagja az Artis Piano Trio-nak, koncertjeiket Izraelben, Belgiumban és Kínában is hallhatta már a közönség.

A 11 éves KLEZMERÉSZ Együttes a zsidó folklórhoz tartozó tradicionális klezmer zene képviselője.
A klezmer zene dallamvilágában magán viseli a befogadó népek dallamait, ezért igen sokszínű. Témái felölelik a zsidó élet mindennapjait és ünnepeit, ezért hol vidámak, hol szomorúak – de a szomorúságba keveredik mindig egy kis remény és a vidám dalokba is egy kis keserűség. Mi igyekszünk ezeket a hagyományokat követni mind a hangszerelésben (vezető hangszerek a hegedű és a klarinét, amelyekhez gitár, bőgő és dob csatlakozik), mind a műsorok változatos összeállításában. Repertoárunkban szerepelnek jiddish, héber, ladino nyelvű dalok, hangszeres darabok, valamint a legismertebb magyar-zsidó dal, a Szól a kakas már … Specialitásunk a kétszólamú ének két énekesnőnkkel, amely egyedülálló a magyarországi klezmer együtteseknél.

Számos hazai és külföldi fellépéseink közül kiemelkedőnek tartjuk, hogy 2014-ben és 2015-ben részt vettünk az izraeli Cfáti Nemzetközi Klezmer Fesztiválon, amely egyike a világ legautentikusabb klezmer fesztiváljainak. Itt ismerkedtünk meg a kiváló hegedűművésszel, Eyal Shiloach úrral, aki sok év óta a fesztivál főszervezője.

2014-ben a Holokauszt Emlékév alkalmából összeállítottunk egy műsort, melyben bemutatjuk a zsidó tradíciókat szövegben, zenei illusztrációval a középiskolás fiataloknak. Ez azóta is folyamatosan tevékenységünk része.

Eddig két CD-t adtunk ki: Majd megvirrad már … és Mazel Tov címmel.

Célunk a zsidó folklór mind szélesebb körben és mind nagyobb mélységben történő megismertetése. Ehhez számítunk a folyamatosan bővülő hallgatóságunk szerető érdeklődésére.

Együttesünk összeállítása:

Klein Judit, Török Judit – ének
Zala Judit – hegedű
Gordon Teodóra – klarinét
Temple Roland – gitár
Temple Richárd – bőgő, mexikói gitár
Garai Péter – dobok
Tovább az esemény oldalára »

JEvents Android JEvents IOS