Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Európai Zsidó Kultúra Napja a Madách téren

  Madách Imre tér Madách Imre tér
Budapest, 1075 Magyarország
   

Szabadtéri kiállítás, helytörténeti bemutató és koncertek is lesznek az Európai Zsidó Kultúra Napján, amelyet a teljesen felújított Madách téren rendeznek meg szeptember 14-én. Az eseményen fellép a Vodku zenekar is, hogy Közép- és Kelet-Európa népeinek zenéjét saját zenei elképzeléseivel ötvözve mutassa be a színpadon.

„Fedezzük fel közösen kultúránkat, történelmünket és zenei örökségünket, 2014. szeptember 14. vasárnap, 17:00 órától, az Európai Zsidó Kultúra Napján, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület és az Erzsébetváros Önkormányzata szervezésében, a megújult Madách téren” – írják az esemény szervezői. A részvétel ingyenes, és minden érdeklődőt szeretettel várnak. A programok pedig az alábbiak lesznek:

17:00 óra: A „Békévé oldja az emlékezés” – zsidók és nem zsidók együttélésének mindennapjaiból című szabadtéri kiállítás ünnepélyes megnyitója. A köztéri fotókiállítás a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület a Hagyományok Háza szakmai támogatásával jött létre, a történelemmel való szembenézés elősegítésére a Magyar Holokauszt Emlékév programjaként. A kiállítást megnyitja: Dr. Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere. Közreműködik Gálffi László, az Örkény Színház művésze.

17:30 óra: A budapesti zsidó élet emlékhelye – a Csányi utcában létrejövő Erzsébetvárosi Zsidó Helytörténeti Tár bemutatkozása, az emlékhely célja, hogy a leendő látogatók megismerhessék majd, hogy miként éltek egykoron a városrészben élő zsidók, kispolgárok, kereskedők, munkások, alkalmazottak.

18:00 óra: A Swing á la Django koncert – egy innovatív zenekar, különleges stílusötvözettel. Ebben a nem mindennapi muzsikában harmóniára talál a magyar autentikus zene, a francia manouche swing és sanzonok világa, a tangó és a jazz és a tradicionális zsidó zene, melynek eredménye ez az egyedi stílus, melyet az együttes Hungarian Django Swing-nek nevez.

Vodku

19:00 óra: A Vodku zenekar koncertje – az együttes célja, hogy Közép- és Kelet-Európa népeinek zenéjét saját zenei elképzeléseivel ötvözve mutassa be a színpadon. Az együttes zenéjében meghatározó elemet játszanak a magyar, zsidó, orosz, ukrán, bolgár, délszláv és más közép-kelet-európai és balkáni népzenei motívumok. Mindezt ötvözik a rock, a jazz és más progresszív zenei irányzatok stílusjegyeivel.

Tovább az esemény oldalára »