Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Egy megsemmisített Jancsó film vetítése a Titanicon

 

Egy „megsemmisített” Jancsó-film előkerült kópiáját vetítik a 21. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon április 5-én. A hajnal című film Elie Wiesel könyve nyomán készült, és egy koncentrációs tábort megjárt zsidó katona dilemmáját dolgozza fel. A az április 4-12. között megrendezésre kerülő fesztivál a Kálvária című angol-ír drámával nyit és Jim Jarmusch Halhatatlan szeretők című filmjével zárul. 25 nemzet 52 alkotását 7 szekcióba osztva láthatja majd a közönség.

Jancsó Miklós

„Az éjszakát követő regényemet, A hajnalt már franciául írtam. A háború után Franciaországban kezdtem új életet. Buchenwald felszabadulása után nekem és még vagy négyszáz fiatalnak nem volt hová hazamennünk. Palesztinába akartunk menni mindannyian, de az angolok csak nagyon keveseknek engedélyezték a bevándorlást. Közülünk talán ha százan jutottak később ilyen engedélyhez. Franciaország viszont megnyitotta előttünk a kapuit, így kerültem – négy különböző gyermekotthont is megjárva – végül Párizsba. A francia lett tehát a nyelvem, és az amerikai életem során is az maradt, legalábbis íróként: Az éjszakát követően minden könyvemet franciául írtam.” – mondta Elie Wiesel a Narancsnak adott korábbi interjújában. 

A hajnal című könyvéből Jancsó Miklós rendezett filmet 1985-ben. A koncentrációs tábort megjárt zsidó katona dilemmáját feldolgozó filmnek igen kacifántos utóélete lett: versenyben volt az Arany Medvéért a Berlinalén, de mivel a film producere sem Elie Wiesel jogdíját, sem Jancsó honoráriumát nem fizette ki, az író perre vitte a dolgot, és a film negatívját végül meg kellett semmisíteni.

A Titanic Filmesztivál Jancsó-blokkjában egy meg nem semmisített kópiát vetítenek.

A Titanic Filmfesztiválról

A Kálvária című angol-ír drámával nyit és Jim Jarmusch Halhatatlan szeretők című filmjével zárul az április 4-12. között megrendezésre kerülő 21. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál. 25 nemzet 52 alkotását 7 szekcióba osztva láthatja majd a közönség. Kilenc film vetekszik majd a Hullámtörők-díjért, melynek odaítéléséről Szász János elnökletével háromfős zsűri dönt majd.

John Michael McDonagh filmjével, a hit és moralitás témáját sokrétűen bemutató, sötét humorú Kálvária című angol-ír drámával nyit a fesztivál, melyben a főszereplő Brendan Gleeson élete eddigi egyik legjobb alakítását nyújtja.

Az Amerikai függetlenek szekcióban öt film fut majd, melyek közül a legizgalmasabb talán a Jobb angyalok (The Better Angels). A költői szépségű fekete-fehér film Abraham Lincoln gyermekkorát mutatja be. A. J. Edwards első filmjének producere Terrence Malick.

Az öt filmet bemutató Világkörüli út blokkban lesz látható többek között A bűn érintése (Touch of Skin). A kortárs kínai mozi kiemelkedő alakja, Jia Zhangke a 2013-ban Cannes-ban a Legjobb Forgatókönyv díját elnyert filmjében négy megtörtént esetet dolgoz fel, melyek a bosszúban manifesztálódó boldogtalanságról szólnak. Az Európai történetek szekció hat alkotása közül az egyik legkiemelkedőbb a vadonatúj politikai szatíra, a francia Jacky a nők országában (Jacky au royaume des filles), melynek főszereplője Charlotte Gainsbourg. A szíriai származású francia képregényszerző-rendező, Riad Sattouf abszurd humora levette a lábáról a Rotterdami Filmfesztivál nézőit.

Az öt filmet felsorakoztató Filmdokk-ban öt dokumentumfilmet nézhet meg a hazai közönség. Közülük minden bizonnyal a legmegrázóbb Kambodzsa Oscar-jelölt alkotása, A hiányzó kép (The Missing Picture), melyben Rithy Panh agyagfigurákkal, archív felvételekkel és saját narrációjával rekonstruálja a Vörös Khmer rémuralmát, akik 1975 és 1979 között több mint 2 millió embert mészároltak le Kambodzsában. A Zene mindenkinek válogatás nyolc filmje több évtizedet fog át a hatvanas évektől napjainkig. A Sötét oldal szekció öt darabja közül az egyik, Ben Wheatley angol kultrendező műve. Az angol polgárháború idején játszódó Valahol Angliában (A Field in England) című horror producere, Andy Starke – aki a zsűri egyik tagja is – a fesztivál vendége lesz.

A Titanic 2005 óta versenyfesztiválként is működik. Idén kilenc film – köztük hat elsőfilmes alkotás – vetekszik majd a Hullámtörők-díjért. A hosszú út hazafelé (The Long Way Home) és a Viktoria rendezője, a török Alphan Eşeli és a bolgár Maya Vitkova elkísérik filmjüket a magyar fővárosba. A zsűri másik tagja Santa Lingeviciute, a vilniuszi filmfesztivál művészeti igazgatója, a zsűri elnöke pedig Szász János.

Forrás: narancs.hu + kultura.hu