Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Belemerülések Bombera Krisztával: a megőrzés művészete

 
   

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltárban, az aktuálisan épület nélkül működő Néprajzi Múzeumban, és jelenleg a költözés kényszerűségével szembenéző Magyar Természettudományi Múzeumban egy dolog biztosan közös: az alapvető funkciójuk.

Olyan intézmények ezek, ahol valamit gyűjtenek, rendszereznek és bemutatnak olyan dolgokat, amelyek jelen társadalmunk számára fontosak, amik ezt a társadalmat és az életét így vagy úgy, de meghatározzák és körülveszik.

Az egyik a múltunk és jelenünk egy speciális terepére fókuszál, és hozza létre a hazai zsidóság egyik alapvető narrativáját számunkra. A másik sokkal tágabb merítéssel dolgozik, és olyasmiket gyűjt és rendez össze a mai néző számára, ami a hétköznapokat hozta és hozza létre, ami a mindennapok zajlásának tárgyi megvalósulását adta. A harmadik egészen mást csinál: a bennünket körülvevő törékeny, minden másnál régebbi környezetünket kutatja, dokumentálja, és oktatja nekünk: azt a természeti valóságot, amely a legalapvetőbb kontextusunk, s amelytől olyannyira eltávolodunk.

Beszélgetőtársak lesznek: Frazon Zsófia, a Néprajzi Múzeum tudományos titkára, Toronyi Zsuzsanna, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója, és Vásárhelyi Tamás, a Magyar Természettudományi Múzeum volt főigazgató-helyettese. Sok mindenről kérdezi majd őket a riporter: a gyűjtésről, a megőrzésről, a társadalom saját magáról alkotott, s a múzeumaiban is létrejövő önképéről. A kutatók és kurátorok lehetőségeiről, a gyűjtemények különlegességeiről. Természetesen arról is, hogy hogyan változik egy múzeum működése, ha épp nincs épülete, vagy költözni kényszerül, vagy hirtelen kell bezárni, ahogy a Covid-19 okozta karantén időszakában. És végül, de nem utolsó sorban arról, hogy mit látnak szakmájuk, szakterületük jövőjének.

•● A programról ●•
A JCC Budapest – Bálint Ház új sorozatában Bombera Krisztina olyan embereket köt össze, akik teljesen eltérő területeken dolgoznak, más világokból jönnek, de mégis van bennük, tevékenységükben valami fontos közös. Társadalmi érzékenység, aktivitás, szemléletmód, életfilozófia. A különbségek ellenére meglévő izgalmas hasonlóságokat, a közös szálakat fejti fel a riporter a beszélgetés során.

Az esemény Facebook Live-ban követhető Bombera Krisztina és a JCC Budapest – Bálint Ház oldalán.

Tovább az esemény oldalára »