Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

A tizedes meg a többiek – kertmozi

  Városmajori Szabadtéri Színpad Budapest, 1122 Magyarország
   

KERTMOZI
Keleti Márton: A tizedes meg a többiek
vígjáték
101 perc

A Városmajori Szabadtéri Színpad megnyitja kapuit egy rokon művészeti ág, a filmművészet szerelmesei előtt és csatlakozik a Budapest Film által elindított törekvéshez, a fővárosi kertmozi kultúra újjáélesztéséhez. Szeretnénk feleleveníteni a múlt század egyik legizgalmasabb találmányát, a szabadban és biztonságban élvezhető filmélményt, így a nyári szezonban több alkalommal, legendás magyar filmek kerülnek vetítésre a majori fák árnyékában.

Az 1965-ben bemutatott fekete-fehér filmvígjáték, A tizedes meg a többiek igazi morális felfrissülés volt az addig a világháborút kizárólag pátosszal bemutatott sok szovjet (és amerikai) háborús film után. Ebben a filmben sok minden van, de hősies háborúkultusz, az biztosan nincs. A szereplők esendőek, a szó szoros és átvitt értelmében is és esnek-kelnek a gyarló kisemberek, akik jól még megadni se tudják magukat, és amelyben a főhősök célja nem más, mint a puszta túlélés. A háborúból való hazatérés érdekében csapódnak ide-oda, és egyetlen oldal puskagolyóját se fogadják szívesebben a másiknál. Lopnak, hazudnak, csalnak, szövetkeznek, elárulnak, ahogy hétköznapi emberként mi is tennénk, ha az életünk lenne a tét egy elmebajos háborúban, és teszik mindezt olyan fergeteges humorral, hogy nem tehetünk mást, sírva nevetünk a poénokon és drukkolunk: csak ússzák meg! A filmben elhangzó jelentős mondatok „Az oroszok már a spájzban vannak!”, ”Dokument jeszty!” és „Grísa, azt a jó moszkvai nénikédet” a film bemutatása óta szállóigeként keringenek.
A film érdekessége, hogy a legkisebb, az egy-két mondatos szerepeket is a kor legismertebb, legnépszerűbb színészei játszották el: például Gobbi Hilda, Horváth Gyula, Fülöp Zsigmond vagy Gyimesi Pálma.
Keleti Márton zseniális alkotása elnyerte a Magyar Filmszemle fődíját, 1968-ban a Magyar Filmművészek Szövetsége pedig beválasztotta a tizenkét legjobb magyar film közé (Budapesti tizenkettő), 2012-ben pedig, majdnem fél évszázaddal a forgatása után, bekerült a Magyar Művészeti Akadémia tagjai által kiválasztott legjobb 53 magyar alkotás közé is. Méltán, mert A tizedes és a többiek az egyik legbátrabb alkotása az akkori filmművészetnek, még akkor is, ha az őszinteséget gránátbiztos gegekbe csomagolták, ma is meghökkentően merész és szókimondó, valamint többet, fájdalmas részletekbe menően elárul az igazi háborúról, mint egy sor puskaropogástól, hősies jelszavaktól hangos alkotás.
A filmből kisregény, rádiójáték és színdarab, valamint sci-fi adaptáció is készült.

Rendező: Keleti Márton
Forgatókönyvíró: Szász Péter (Dobozy Imre Nyílt parancs című filmdrámája alapján írta)
Major Tamás – Albert, a kastély lakája, Sinkovits Imre – Molnár Ferenc tizedes, Darvas Iván – Gálffy Eduárd, katonaszökevény zászlós, Pálos György –

Szíjjártó István, szökött kommunista munkaszolgálatos, Ungváry László – Barokányi, nyilas érzelmű főhadnagy, Kozák László – Gáspár Imre, szökött katona, Szabó Gyula – Fekete György, szökött katona, Márkus László – mindig éhes SS Obersturmführer, Horváth Tivadar – Gutnacht, SS tiszt, Cs. Németh Lajos – Grísa, sebesült orosz katona, Agárdy Gábor – leventeparancsnok a faluban, Bánhidi László – Suhajda Pál, Fonyó József – német SS katona, Fülöp Zsigmond – magyar királyi hadnagy, Iglódi István – Vég Jóska, az autószerelő segédje, Szendrő József – Dunyhás testvér, Raksányi Gellért – nyilas pártszolgálatos, Horváth Gyula – báró Hétházy, Gobbi Hilda – falusi nagymama, Győrffy György – szovjet főhadnagy, Kautzky József – tábori csendőr, Makláry János – autószerelő mester, Szakács Sándor – az erdész, Gyimesi Pálma – az erdész felesége, Kovács Károly – százados, Kelemen Éva – Jóska anyja, Gelley Kornél – katona

Tovább az esemény oldalára »