Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Ajvé, hétfő! – Ajve, pondelok! #23

   

A Komáromi Zsidó Hitközség online programja minden hétfőn 18 órától várja az érdeklődőket a MENHÁZ ONLINE kezdeményezés keretében a világhálón.

Online program Židovskej náboženskej obce v Komárne očakáva záujemcov každý pondelok od 18. hodiny na svetovej sieti v rámci iniciatívy MENHÁZ ONLINE.

Töltsünk együtt egy órát, tanuljunk közösen, beszéljük át ügyes-bajos dolgainkat, mintha csak a Wallenstein Zoltán teremben ülnénk vagy a zsinagóga padjaiban vitatnánk meg a hétköznapok, ünnepek kihívásait.

Strávme spolu hodinu, vzdelávajme sa spoločne, porozprávajme sa o našich problémoch tak, akoby sme sedeli v sále Zoltána Wallensteina, či v radoch synagógy a hovorili o výzvach každodenného života či sviatočných chvíľ.

Napi téma – Téma dňa:

Schnitzer Ármin, komáromi főrabbi élete és kora
Život a éra Ármina Schnitzera, hlavného rabína z Komárna

Vendégünk Schweitzer Gábor
Našim hosťom bude Gábor Schweitzer

A magyarországi rabbik sajnos ritkán írtak meg visszaemlékezéseiket. Schnitzer Ármin (1836-1914), a komáromi izraelita hitközség főrabbija a kivételek közé tartozott, hiszen „Jüdische Kulturbilder” – „Zsidó kultúrképek” címen 1904-ben tette közzé memoárjait. A szerző szerencsés kézzel ötvözte a visszaemlékezés, a korrajz és az életkép műfaji jegyeit. Anekdotikus elemekkel tarkított könyve éppen ezektől a vonásoktól válik élvezetessé a mai olvasó számára is. Schnitzer Ármin azon rabbik közé tartozott, akiknek sikerült áthidalniuk két korszak – a hagyomány és a haladás – partjait. Az emancipációs és asszimilációs törekvések miatt ugyanis éppen a tradíció és a modernitás közti viszony meghatározása okozott sok fejtörést az akkori zsidóság vezetőinek és gondolkodóinak. Schnitzer Ármin viszont szerencsés összhangot teremtett a zsidó hagyományok a kulturális értelemben vett haladás között. Az előadás során Schnitzer Ármin életét és korát elsősorban a néhány év óta magyar és szlovák nyelven is hozzáférhető visszaemlékezések alapján kívánom bemutatni.

Házigazda/Moderátor: Paszternák András

Regisztráció/Registracia:
zoom.us/meeting/register/tJ0of-usrzMrGt25h7GdqINFCmlXMgPdPKlP

Aki egyszer már regisztrált, használhatja az ekkor kapott linket.

(kapcsolat – kontakt: [email protected])

(A programváltozás jogát fenntartjuk! – Zmena programu vyhradená!)

Tovább az esemény oldalára »