Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

A szétszórattatás leánya hórát jár

  Frankel zsinagóga Frankel Leó út 49
Budapest, 1023 Magyarország
   

Zenés irodalmi est, mely Szenes Hanna életét, tragikus sorsát mutatja be versein, naplóján és levelein keresztül.

Közreműködnek: Havas Judit, Kárász Eszter, Göncölszekér együttes
A forgatókönyvet írta /Szalai Anna műve alapján/ és a műsort szerkesztette: Bőhm Ágnes
Időpont: 2017.november 12. 17.00
Helyszín: Budai Micve Klub (1025 Budapest, Frankel Leó út 49.)

Szenes Hanna, a „zsidó Jeanne d’Arc” 23 éves volt, amikor a magyar nyilas katonai ügyészség halálra ítélte. A fiatal lányt 1944. november 7-én Budapesten, a Margit körúti börtön udvarán sortűzzel kivégezték.
Szenes Hanna Budapesten született 1921-ben Szenes Anikó néven, és a 30-as évek itthoni antiszemita légkörében, a cionista Makkabea mozgalom hatása alatt 1939-ben vándorolt ki Palesztinába. A második világháború végén, az angol hadsereghez csatlakozva, 1944 márciusában palesztinai fiatalok néhány fős csoportjával együtt ejtőernyővel dobták le Jugoszlávia horvát területére. 1944 júniusában, a magyar határ átlépésekor a magyar hatóságok azonnal letartóztatták. Izraelben nemzeti hősként tisztelik, költészete az iskolákban tananyag. Magyarországon máig kevesen ismerik a budai asszimiláns zsidó polgári családból származó Szenes Hanna életét, tragikus sorsát, írásait, verseit.

A zenés irodalmi est, melynek címe Hanna kibucban írt verse: „A szétszórattatás leánya hórát jár”, azzal a szándékkal készült, hogy megismertesse Szenes különleges egyéniségét és a Göncölszekér együttes által megzenésített versek segítségével egy tehetséges fiatal lány érzéseit, gondolatait. A műsor a zene bevonásával – Hanna naplójára, édesanyjával, Szenes Bélánéval, Katalinnal folytatott levelezésére és korabeli fényképekre támaszkodva – mutatja be Szenes Hanna egyedülálló személyét, költészetét és életútját.
A belépés ingyenes!

Készült a Mazsihisz támogatásával, a Kaláka Alapítvánnyal együttműködésben.
Médiatámogató: Klubrádió

Tovább az esemény oldalára »