Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

A szépség és a csúfság – A Zsidó Tanulás Világnapja

  Csányi5 Csányi utca 5
Budapest 7. kerület, Magyarország
 

A Zsidó Tanulás Világnapja (Global Day of Jewish Learning) a Bálint Házzal, idei témánk a Szépség és a csúfság. November 12-én azoknak kedvezünk, akik nem szeretnek éjszakázni. Ha Sávuot éjjelén nem bírtok ébren maradni, gyertek el most! Lesznek szövegek, megannyi kérdés, előadók, gondolatkeltők, értelmezők és értelmezések.

A Global Day délutánján Réz Anna filozófus vezetésével elmélyülhetünk abban, hogy is vagyunk a saját testünkkel. Balázs Gábor eszmetörténésztől megtudhatjuk, mit is jelent a szépség és a tabu transzparenciája. Darvas István rabbi és Komoróczy Szonja történész a Talmud és a szépség összefüggéseibe avatja majd be a hallgatóságot.

Szexuális vonzerő és párválasztás címmel hallhatunk kerekasztalbeszélgetést Meskó Norberttel, aki a Pécsi egyetem, Evolúciós Kutatócsoportjában és Kabai Péterrel, aki az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoportjában dolgozik, a beszélgetést Váradi Júlia vezeti majd.

Michael Miller, történész, a Central European University oktatója a zsidó szépségideálokról beszél majd. David Levin-Kruss, a JDC oktatási igazgatója, rabbi pedig A szépség és a szörnyeteg címmel ad elő. Györgyi asszony, Borszéki Kata és Büchler Tamás közösen térképezik fel, milyen lehetőségek vannak ma itthon arra, hogy valaki párt találjon a törzsén belül. Szarvas Ildikó, vizuális kultúra tanár és a Lauderes gyerekek művészeti happeninggel szórakoztatják a Global Day-re látogatókat.

Az előadások közötti kávészünetekben nem csak az agyunkat táplálhatjuk majd.

Helyszín: Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár  1077 Budapest, Csányi utca 5.

Szervező: Bálint Ház, Limmud Magyarország

Tervezett programjaink:

15:00
Szarvas Ildikó és a Lauderes gyerekek: Művészeti happening
Réz Anna: Hogy vagy a testeddel workshop
Balázs Gábor: A szépség és a tabu transzparenciája előadás

16:00 kávészünet

16:20

David-Levin Kruss: A szépség és a szörnyeteg előadás
Komoróczy Szonja-Darvas István: A szépség és a Talmud előadás

17:20 kávészünet

17:40

Györgyi Asszony-Borszéki Kata-Büchler Tamás: zsinder.hu beszélgetés
Michael Miller: Zsidó szépségkirálynők szörnyű időkben előadás

18:40 kávészünet

19:00

Dr Meskó Norbert-Dr Kabai Péter-Váradi Júlia: A szépség eredete, a szexuális vonzerő és a párválasztás kerekasztal-beszélgetés