Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

A nagy erdő, mely tele van homálylyal

   

OSZIP – Színészképzés Pécs 14. évfolyam előadása.

avagy rejtélyeit megmagyarázni sokfélekép lehet, a mint kinek-kinek esze, bölcsessége, tapasztalása s jó vagy rossz indulata sugallja.

Egyszer, hol nem, 1882. április elsején a változás szeleinek zenéi szólaltak fel, amikor Solymosi Eszter, egy fiatal tizennégy éves keresztény szolgálólány eltűnt Tiszaeszláron. Történt már ilyen eset Hajdu-Nánáson is, ott is elveszett egy gyerek és mit ad Isten, már a zsidókra kezdték ráfogni, hogy ők emésztették el…

Eszláron sem történt ez másként és az összmagyar érzelem hites tulipános ládája seperc alatt megtelt a vérvád vádjának vallomásainak égbekiáltóan érces érzéseivel, hogy mire az ember észbe kapott, már az ármányos eszlári zsidókról beszélt az egész ország, sőt a világ is. Mert a vérvád komoly dolog, nem dobálózunk csak úgy vele: rituális célból ne süssünk már bele keresztény gyermekvért a húsvéti kovásztalan kenyérbe, de nem?

Hát így gondolta ezt bíró, csendbiztos, pandúr, a falusiak apraja-nagyja, sőt, még egy országgyűlési képviselő is. Innen pedig már csak egy bakugrás, hogy szép magyar anyaföldünk búkoszorúzta tarlóin szárba szökkenjék az Országos Antiszemita Párt termékeny magva…

De ne szaladjunk ennyire előre! A tárgyalást ezennel megnyitjuk!

nyilvános tárgyalás szünet nélkül, mely ezer éve tart

a tiszaeszlári vérvád számtalan elbeszélését megvizsgálván.

Gasztronómiai szakértő: Urbán Tibor

Osztályvezetők: Novák Tímea és Józsa Richárd

Játsszák: Horváth Norman, Koós Csenge, Pálfi András, Rózsa Gabriella, Tóth Rea, Török Lili 13.évf., Vámberszki Kíra, Micsik Péter 13.évf., Radványi Róbert 13.évf.

Tovább az esemény oldalára »