- Ez az esemény elmúlt.
Széder • Menü
Idén is együtt, ezúttal azonban a’la carte széder menüvel várunk Benneteket!
A pészah, akárcsak a keresztény húsvét, mindig a tavasszal, a természet éledésének idejében köszönt be, ezért is természetes, hogy a tavasz ünnepe névvel is illetik. Az ókori Izraelben az ünnep második napján kezdődött az árpa aratása, és ezen a napon kezdték el az ómerszámlálást is, mely a hetek ünnepén, sávuotkor ért véget,- ekkor ettek először új kenyeret. Úgy számolták a napokat és a heteket, hogy naponta egy-egy kalászt félretettek, s ha hét kalász összegyűlt, kévébe fonták őket. Amikor a hét kéve összegyűlt, a következő, tehát ötvenedik napon tartották az új kenyér ünnepét, ebből alakult ki később a keresztényeknél a pünkösd. Az ünnep első napja az Egyiptomból való kivonulásra, utolsó napja pedig a tengeren való átkelésre emlékezteti az ünneplő zsidóságot.
Az ünnepi széder menü pénteken 18:00-tól, szombaton pedig 13:00 órától érhető el.
Asztalfoglalás:
+36 70 626 42 80
[email protected]
• MENÜ •
Szédertál 650,-
Gilvesy kacér Rajnai rizling 750 –
Karalábékrémleves padlizsánkockákkal és sumac-kal 990,-
Sauska 113 cuvée 1150 –
Zsályás színes, rakott édesburgonya asztalt paradicsommal és gouda sajttal 1 990,-
Dalton canaan cuvée 950 –
Közel – keleti BBQ báránycsülök zelleres karottakrémmel 4 490,-
Weninger Merlot 1250 –
Almás macesztorta 990,-
Benedek Hárslevelű 1250 –
—
Pesach, known as Passover in English, is a major Jewish spring festival, commemorating the Exodus from Egypt over 3,000 years ago. The ritual observance of this holiday centers around a special home service called the seder (meaning “order”) and a festive meal; the prohibition of chametz (leaven); and the eating of matzah (an unleavened bread). On the fifteenth day of Nisan in the Hebrew calendar, Jews gather with family and friends in the evening to read from a book called the haggadah, meaning “telling,” which contains the order of prayers, rituals, readings, and songs for the Passover seder. Today, the holiday is a celebration of freedom and family.
The festive seder menu is available on Friday from 18pm, and on Saturday from 13pm.
• MENU •
Seder Plate 650,-
Gilvesy kacér Rajnai rizling 750 –
Kohlrabi cream soup with eggplant cubes and sumac 990,-
Sauska 113 cuvée 1150 –
Layered sweet potato with sage, Sun dried tomato and Gouda cheese 1 990,-
Dalton canaan cuvée 950 –
Middle Eastern BBQ lamb trotters with celery – carrot cream 4 490,-
Weninger Merlot 1250 –
Apple – matzo cake 990,-
Benedek Hárslevelű 1250 –
Asztalfoglalás:
+36 70 626 42 80
[email protected]