Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Zsidók a kanapéról 2.0 – Van-e zsidó képzőművészet? (LIVE)

   

🎨 Van-e zsidó képzőművészet? És ha nincs, miért nincs? Vagy mégis van? És miért érdemes egyáltalán erről beszélni?

Kultúrtörténeti, művészettörténeti és esztétikai irányból is sokan próbáltak már választ adni ezekre a kérdésekre. Különböző korszakokban és helyeken, nem függetlenül a zsidók és a zsidó közösségek társadalmi helyzetétől pedig egészen sokféle és nagyon különböző előjelű válaszok születtek már.

🗨 Beszélgetőtársainkkal a zsidó művészetről való diskurzus körülbelül 200 évét próbáljuk végigvenni, és egy-egy fontosabb állomását közelebbről is megvizsgálni. A művészetről való közös gondolkodáson keresztül fény derül majd arra is, hogy milyen más kérdésekkel kerülünk közelebb a téma jobb megértéséhez.

Meghívott beszélgetőtársak: Rényi András művészettörténész, egyetemi tanár, és Böröcz László zsidó kultúratörténész, a 2B Galéria vezetője. Moderátor: Tordai Bence

🔵 Rényi András: Rényi András művészettörténész, esztéta, egyetemi tanár 2016-ig az ELTE Művészettörténeti Intézetének igazgatója, jelenleg a doktori program irányítója. Kutatási területei az európai modernitás művészetének története az újkori kezdetektől (Caravaggio, Rembrandt) a klasszikus moderneken át napjaink kortárs művészetéig; recepciótörténet, a műértelmezés módszertana és a művészettörténet tudománytörténete; emlékezetkultúra és emlékezetpolitika. Kiállítási kurátoraként is tevékeny: 2009-ben Forgács Péter a velencei Biennálé magyar pavilonjában felállított totálinstallációjának (Col tempo), 2015-2016-ban a Magyar Nemzeti Galéria El Kazovszkij- emlékkiálításának (A túlélő árnyéka) főkurátora volt.

🟠 Böröcz László: Böröcz László zsidó kultúratörténész, a 2002-ben alapított 2B Galéria vezetője. A 2B kiállításainak leggyakoribb témái: emlékezet, holokauszt, zsidóság, identitás, kisebbségek, művészcsaládok. Programjaik törekszenek a műfajok közti átjárás megteremtésére, a művészetek és a tudományok határterületein létrejövő újszerű kísérletek integrálására. Böröcz László 2018 óta a Zsidó Közösségi Fórum megválasztott alelnöke.

Tovább az esemény oldalára »