Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Zsidó örökség túra

  Petőfi tér, Debrecen Debrecen, 4024 Magyarország
   

🇭🇺
ALL-IN Debrecen Zsidó kulturális napok

Zsidó örökség túra

Találkozás időpontja és helye:
szeptember 11. 9:30 I Petőfi tér (Petőfi szobor mellett)

ℹ️ Túra útvonala: Petőfi tér – Szent Anna utca – Piac utca – Simonffy utca – Bajcsy-Zsilinszky utca – Kápolnási utca – Pásti utca

Időtartam: 2,5 óra

🎫 Részvételi feltételek: A részvételi díj 2.000 Ft, mely a helyszínen fizetendő az idegenvezetőnek. A korlátozott létszám miatt előzetes regisztráció szükséges. Jelentkezni az [email protected] e-mail címen lehet.

Idegenvezető: Erdei Nóra (Explore Debrecen)

Debrecenben található Magyarország legnagyobb vidéki zsidó közössége. A zsidók betelepülését ugyan csak 1840-ben engedte a város, már előtte fontos szerepet játszottak a kereskedelméről és vásárairól híres Debrecen életében. A zsidó hitközség fénykora az 1890-es évektől 1914-ig tartott: mind rangosabb rabbik váltották egymást, megindult a kulturális fejlődés, és a reprezentatív vallási, oktatási és kulturális létesítmények építése. Az egykor 12 ezres lélekszámú közösség fele a Holokauszt áldozatává vált, a túlélők többsége emigrált, de a megmaradt kis létszámú közösség ma is aktív egyházi és közösségi életet él, örökségét, hagyományait ápolja.

A debreceni zsidóság életében egykor fontos szerepet játszó, ám több esetben ma már nem létező helyszíneket, valamint a zsidó épített örökség ma is látható emlékeit, épületeit bejárva képet kaphatunk az egykor virágzó debreceni zsidóság mindennapjairól, szokásairól, kulturális és épített örökségéről.

🇬🇧
ALL-IN Debrecen Jewish Cultural Days

Jewish Heritage Tour

Meeting time and place:
9 September 16:00 I Petőfi Square (next to the Petőfi Statue)

ℹ️ More information about the tour in English is available at the following link:
fb.me/e/32nRkpb4N

Tovább az esemény oldalára »