Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Zsidó Művészeti Napok: Szó és Zene – 4 író közös estje

  Uránia Nemzeti Filmszínház Rákóczi út 21
Budapest, 1088 Magyarország
 

Négy kiváló magyar író – Esterházy Péter, Parti Nagy Lajos, Spiró György és Závada Pál – olvassa fel egy-egy szabadon választott írását, három fantasztikus jazz muzsikus pedig zenével illusztrálja a felolvasásokat. 20% kedvezmény április 30-ig!

Nincs meghatározva a műfaj, a felolvasott szöveg lehet regényrészlet, novella vagy akár vers is. A felolvasások közben, kellő dramaturgiai pontokon megszólal a zene, hangsúlyozva, aláhúzva, vagy akár ellenpontozva az elhangzott szövegeket.
Az est két részből áll, mindkét részben két-két író olvas, majd a második rész végén, mindnyájan, mintegy fináléként, egy megadott témát dolgoznak fel.

Dés László az estről:

„Azt gondolom, hogy ez az est nagy ünnep lesz, a magyar kultúra ünnepe, sok drámával, humorral és zenével. Napjainkban egy ilyen kulturális eseménynek különösen nagy jelentősége van, hiszen túl azon, hogy nagy formátumú alkotók adják elő műveiket, a hagyományos irodalmi estekkel ellentétben itt az írók olyan írásaikat olvassák fel, amelyek rezonálnak a korra, a pillanatra, amiben mindnyájan élünk. Ez a jelenidejűség nem mindennapi előadást ígér.  A szöveg és zene párbeszéde, a zenészek reakciója csak fokozza, erősíti ezt az élményt. ”

Esterházy Péter:

„Jó szívvel tudom ezeket az estéket ajánlani: nem én fogok szaxofonozni. És még más tréfák és szomorúságok is lesznek.”

Parti Nagy Lajos:

„Szóban is, zenében is sokszor léptem már fel nagyszerű kollégáimmal és barátaimmal, de minden új alkalom, épp ettől a társaságtól, egyedi és különleges, s azt hiszem, ebben bízhat a néző is – egy különlegesen jó estében. „

Spiró György:

„Szeretem, ha írás közben zenélnek, olyankor mindig eszembe jut valami; gondolom, ezzel a közönség is így van.”

Závada Pál:

„Ha megkérdeznének, kikkel szerepelnék legszívesebben közös színpadon, akkor az itt fölsorolt társakat feltétlenül az elsők közt említeném. De nem elsősorban a barátságaink, haverságaink miatt, hanem mert ha én a nézőtéren ülnék, akkor is rájuk lennék kíváncsi legelsősorban – és ehhez már inkább a minőségnek van köze, mint a személyes rokonszenvnek.”

Az esten fellépő művészek:

Írók:

Esterházy Péter

Parti Nagy Lajos

Spiró György

Závada Pál

Zenészek:

Dés László – zongora, szaxofon

Dés András – ütőhangszerek

Barcza Horváth József – bőgő

JEGYVÁSÁRLÁS ITT! 20% KEDVEZMÉNY ÁPRILIS 30-IG!