Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Zsidó Lexikon Reprint

  Parksarok Pozsonyi út 36.
Budapest, 1137 Magyarország
  Mazsike
   

„Kész az idő egésze…“

ZSIDÓ LEXIKON REPRINT

Beszélgetésen részt vesznek:
Komoróczy Géza – hebraista
Csorba László – történész
Toronyi Zsuzsa – Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója

Regisztráció: [email protected]

„Nem lehet ma már az ősi társadalmak fegyvereivel harcolni az elfogultságok ellen. Nem a népeket kell igazolni, ha megrágalmazzák őket, hanem a történelmüket. Ha már nem elég a történet, meg kell akkor írni a történet történetét, hogy a kételkedők előtt feltáruljon minden zege-zuga és a fejlődés legelrejtettebb mélységeit is felkutathassa az objektív kritika. Tégláira kell szétszedni az ezer esztendők épületét és meg kell írni külön-külön minden téglának a történetét. Így jutottam el vagy hat esztendő után a lexikon gondolatához. […]
Ami a zsidó néplélek általános öröksége, ami éppen lelkiségénél fogva az egyetemes zsidó élettől eloldhatatlan, azt feldolgoztuk. De elsősorban az ezer esztendő óta itt élő zsidóság fejlődését írta meg ez a lexikon. A lexikális sorrend mögött feltárul a zsidóság történelmi élete, gazdasági és társadalmi elhelyeződése, vallásának és ethikájának legbensőbb lényege, a tudományban, művészetben, irodalomban, közgazdaságban, iparban, kereskedelemben való munkarészessége, úgyszintén szerepe és jelentősége is az állami társadalmi és gyakorlati élet egyéb munkaterületein.
Mindenki, aki a kultúra sokfelé elágazó területein valóban hasznos és érdemes munkát végzett, értékének megfelelő életrajzot kapott a lexikonban és egész légiója sorakozik fel ama kiváló egyéniségeknek is, akik innen külföldre mentek és ott dolgoztak az emberiség javáért.[…]”

Így írt Ujvári Péter az 1929-ben megjelent Zsidó lexikon szerkesztője. Az egyedülálló könyv most reprint kiadásban jelent meg a Láng Kiadó gondozásában. Az új kiadást a MAZSIKE kártyával rendelkező tagjaink 40%-os kedvezménnyel vásárolhatják meg.

Az előjegyzett példányokat 2017. december 5-én vehetik át a Parksarokban (XIII. Pozsonyi út 36.) ahol 18 órai kezdettel a Zsidó lexikonról beszélget Komoróczy Géza hebraista, Csorba László történész és Toronyi Zsuzsa a Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója

Tovább az esemény oldalára »