Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Volt egyszer egy zsidó város, Dunaszerdahely – könyvbemutató

  Holokauszt Emlékközpont Páva utca 39
Budapest, 1094 Magyarország
   

A Könyvtári esték sorozatunkban 2020. március 19-én Kornfeld Tibor Volt egyszer egy zsidó város, Dunaszerdahely című kötetét mutatjuk be. A szerzővel Hrbácsek Magdaléna egyetemi adjunktus beszélget.

Kornfeld Tibor, Dunaszerdahely szülötte jóvoltából színes kép tárul az olvasó elé szülővárosa gazdag zsidó történelmének eseményeiről. Dunaszerdahelyt a múltban jogosan illette meg a „Kis Palesztina”, később pedig a „Kis Jeruzsálem” jelző, hiszen a zsidók itt a 18. század elejétől nemcsak többségben éltek, hanem aktívan részt vettek a város gazdasági, társadalmi és kulturális fejlődésében. A holokauszt következményeként tűnt el egy zsidó többségű városka Közép-Európa térképéről, amelynek nem volt párja a térségben. Gazdag levéltári anyag és számos hozzáférhető irodalmi mű állt a szerző rendelkezésére, nem beszélve a régi emlékekről, melyekkel az idős korosztály segített felidézni a múltat. Kornfeld Tibor reprezentatív megjelenésű helytörténeti albumával felejthetetlen emléket állított az ismert és ismeretlen zsidó polgártársaknak, akik a történelem folyamán Dunaszerdahely sokszínű képét alkották.

Dr. Hrbácsek Magdaléna 2008 óta a Nyitrai Konstantín Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karának adjunktusa. Regionális kultúrák/identitás és az ehhez kapcsolódó pedagógiai módszertani kérdések kutatásával foglalkozik. Egyetemi oktatóként többek között a zsidó kultúrát tanítja közép-európai kontextusban. A témában már több nemzetközi konferenciát szervezett. 2014-ben jelent meg a Zsidó hagyományok Galántán és környékén című kötete. Fordítóként is elősegíti a zsidó kultúra értékeinek megismertetését. Andrea Coddington A zsidó nő című regénye az ő fordításában látott napvilágot, amelyben egy holokausztot túlélő zsidó anya lányának élettörténetét és identitáskeresését követhetjük nyomon. 2015-ben megkapta a Szlovák Zsidó Hitközségek Központi Szövetségének díját. 2016-ban pedig a Komáromi Zsidó Hitközség Kehila-haver díjában részesült.
Együttműködő partnerünk:
Szlovák Köztársaság Kulturális Intézete – Budapest

Tovább az esemény oldalára »

JEvents Android JEvents IOS