Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Visszatekintés: rendszerváltás és a magyar zsidóság 1.

  Goldmark Terem Wesselényi utca 7
Budapest, Magyarország
   

Hogyan történt a rendszerváltás a magyar zsidóságban? Hogyan élték meg a különböző zsidó csoportok, közösségek az újbóli felszabadulást? Milyen értékek születtek 1989 táján, s ebből mi működik még napjainkban is? Hogyan emlékeznek az akkori idősebbek és fiatalok erre az izgalmas korszakra?

A rendszerváltás nagyon mély átalakulásokat indított el a magyar zsidóság életében, ahogy felszabadult a több évtizedes politikai és titkosszolgálati ellenőrzés alól. De nem csak a szabadság, hanem az újjászerveződés és a viták korát is éltük: felekezet vagy nemzetiség; cionizmus versus magyar zsidóság; a vallási reneszánsz kérdései; a mindennapi antiszemitizmus ügyei is felbukkantak, amikor elmúltak az eufóriával teli napok.

Az ’Alapítvány a Dohány utcai zsinagógáért’ szervezésében beszélgetés-sorozat indul, amelyben időről-időre út témákat (hitélet, kulturális kezdeményezések, szociális kérdések, cionizmus) járjuk körül egy-egy beszélgetés keretében.

Aki kérdez: Dési János újságíró

Akik válaszolnak: Fekete László főkántor, Frölich Róbert főrabbi És Kardos Péter főrabbi.

Helyszín: a Talmud Tóra / Goldmark-terem udvara (rossz idő esetén a Talmud Tóra). Bejutás a Wesselényi utca 7. szám irányából.
Tovább az esemény oldalára »