Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Virtuális séta a Rumbach zsinagógában

   

Virtuális séta a Rumbach zsinagógában – ahogy már nem láthatod és ahogy még nem láttad🕍

A sétát Aradi Péter idegenvezető vezeti a JCC Budapest – Bálint Ház szervezésében. Csatlakozz hozzánk Zoomon keresztül👉 zoom.us/j/956114162
🔗Webinar ID: 956-114-162

—–

A Rumbach utcai zsinagógát és a vele összefüggő hitközségi épületet a pesti zsidóság konzervatív hívei építtették. A történet előzményei a 19. század első negyedére nyúlnak vissza, amikor a zsidó felvilágosodás hatott Magyarországon. Az első reprezentatív épület, a Dohány utcai templom a modern szokások követői számára épült fel 1859-re. A Rumbach utcai zsinagóga a konzervatív válasz, a Dohány utcai párja.
Utóbbi templom utcai homlokzatú, nyílt előudvaros, míg a Rumbach a zsinagógát a hitközségi épület homlokzata mögé rejti. A tóraszekrényt és a bimát, a tóraolvasó állványt egyaránt keleten elhelyező, s ezzel hosszanti elrendezésű Dohány-templommal szemben a Rumbach centrális építmény.

A házat – az akkor még nagyon fiatal – bécsi építész, Otto Wagner tervezte. Az utca felé zártsorú beépítésben megjelenő fejépületében történetileg oktatási helyiségek, rabbi lakás voltak. Ezen a tömegen keresztül közelíthető meg a hatalmas kupolával fedett, gyönyörű galériás, centrális zsinagógatér.

Az épület a második világháború alatt károsodott, de 1959-ig működött zsinagógaként. A sorsát az 1956-os forradalom utáni emigráció pecsételte meg, az emberek külföldre távoztak, a Rumbach utolsó főrabbija, Fischer Benjamin is elment 1957-ben.

Ezután évtizedekig üresen állt. A ház a nyolcvanas években az akkori Fejér Megyei Építőipari Vállalat tulajdonába került. A zsinagógatérből egy konferenciaközpontot akartak kialakítani, a kivitelezés is megindult, de az építkezés egyik napról a másikra leállt, mert a vállalat tönkrement. A létesítmény a kétezres évek elején ismét hitközségi tulajdonba került.

A zsinagóga jelenleg is a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) tulajdona. 2016-ban állami támogatásból, a BZSH felhatalmazása alapján az épület felújítását és egy újszerű, Együttélés Háza kiállítás létrehozását a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) kezdte meg.

A cél a hajdani zsinagóga rekonstrukciója, illetve az utcáról, a zártsorú beépítésben álló, többször átalakított, hajdani kiegészítő területen egy korszerű múzeum létrehozása volt.

Tovább az esemény oldalára »

JEvents Android JEvents IOS