Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Vinnai András: Lefitymálva / Gólem Színház

  Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház Jurányi utca 1
Budapest, 1027 Magyarország
 

„Kedves Emberek!
A LEFITYMÁLVA az utóbbi 5000 év második legizgalmasabb zsidó produkciója! Olyan vicces, hogy akkor is megnézném, ha nem én rendeztem volna!
Üdv: Jóisten!” BORGULA ANDRÁS

Gólem Színház
Vinnai András:
LEFITYMÁLVA

Abszurd komédia

Kortárs viszonyokhoz képest merész vállalkozásnak tűnik a Gólem Színház előadása, hisz a mai közélet számára tabu témákkal operál. A Lefitymálva című előadás a zsidósággal kapcsolatos közhelyeket hivatott kifigurázni, és olykor komolyan venni. E célból a színház felhívása alapján az utca emberét kérdezték, hogy mit gondol a zsidóság mai helyzetéről, milyen igaz-nem igaz közhelyek tapadnak hozzájuk. Ezeket csokorba gyűjtve írta meg Vinnai András drámáját, amelyet 2011. szeptembere óta láthat az érdeklődő. A három részre felosztható egyfelvonásos igyekszik a kérdéskör minden aspektusát körüljárni. Mindenkit kinevethetünk, önmagunkat is. Nevethetünk a két baráton, akik nem tudnak beszélgetni, mert az egyikük mindig attól fél, hogy antiszemitának, rasszistának bélyegzik majd. Kinevethetjük a sok zsákutcába torkolló, békítő kezdeményezést. A darab igen kritikus a zsidó közösséggel szemben is, nagy adag (ön)iróniával láttatja a zsidóságon belüli mániákat. Az antiszemitizmus, a zsidófetisizmus, a már idegesítő politikai korrektség bemutatása mellé pedig fantasztikus típuskarakterek társulnak: a holokauszt szakértő sokszor véget nem érő monológjai, a kortárs zsidó közélet mindenhez értő fenegyereke, a korlátolt gázvezeték szerelő, és még számos más összetevő teszi a Gólem Színház előadását feledhetetlenné.
A nyíregyházi, 2012. augusztus 24-szeptember 1. között megrendezett Vidor Fesztiválon a Gólem Színház két díjat is nyert a produkcióval. A zsűri elnöke Makk Károly filmrendező volt.

A díjak:
Bánki Gergely  – a BRIGHELLA-DÍJ-at, a Legjobb férfi epizódalakításért
Nagy Mari – SMERALDINA-DÍJ, Legjobb női epizódalakításért

Színészek: Tamási Zoltán, Nagy Mari, Bánki Gergely, Schmied Zoltán, Kiss Eszter
Szerző: Vinnai András
Dramaturg: Németh Virág
Díszlet, jelmez: Juristovszky Sosa
Zene, film: Szabó Simon
Fény: Szilágyi Yvette
Asszisztens: Kern Dóra
Produkciós vezető: Schőn Edina

Rendező: Borgula András

JEGYVÁSÁRLÁS

Telefon: +3620 776 0744
E-mail: [email protected]

Helyszín: 1027, Jurányi u. 1.

 

JEvents Android JEvents IOS