Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Vidéki gettók – Tárlatvezetés a Holokauszt Emlékközpont időszaki kiállításában

  Holokauszt Emlékközpont Páva utca 39
Budapest, 1094 Magyarország
 
   

1944. március 19-én a német csapatok megszállták Magyarországot. A Horthy Miklós
által kinevezett Sztójay-kormány alatt kevesebb, mint 3 hónap alatt végbement a magyarországi zsidóság gettósítása és deportálása. A magyar közigazgatás szervezte meg a vidéki gettókat, amelyek ideiglenes gyűjtőállomásként szolgáltak. Rettenetes állapotok uralkodtak: zsúfoltság, nélkülözés, éhínség, a higiénia teljes hiánya, betegségek terjedése tette még gyötrőbbé lakói számára az itt töltött heteket.
S mit tudott minderről a helyi nem zsidó lakosság? Lényegében mindent… Kiállításunk célja ezt megmutatni. Elég volt elolvasni az országos és helyi sajtóban megjelenő cikkeket, vagy tanulmányozni az utcai plakátokat és falragaszokat. Mindennapi tapasztalataik alapján láthatták, hogy a zsidóktól előbb szinte minden ingóságukat, majd nem sokkal később a kijelölt gettón kívüli ingatlanjaikat, boltjaikat és műhelyeiket is elvették. A magyar lakosság tisztában volt azzal, hogy „…nem marad itt közülük hírmondó sem”.

Helyszín: Holokauszt Emlékközpont, a Páva utcai zsinagóga karzata
Időpont: 2022. július 5. 18 órától

A tárlatvezetés ingyenes, de regisztrációhoz kötött!
Regisztráció: [email protected] e-mail címen, vagy a +36 1 455 3333-as telefonszámon a kiválasztott időpont előtti vasárnapig.

A tárlatvezetések minimum 5 fő jelentkezésével indulnak el.

Tovább az esemény oldalára »